İzmir’in Kanal İstanbul’u olarak nitelendirilen Çeşme Projesi, İzmir İl Toprak Koruma Kurulu’ndan geçti. Projeye karşı çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Ziraat Mühendisleri Odası ret oyu kullandı.

İzmir’in Kanal İstanbul’una onay

Aycan KARADAĞ

İzmir, kontrolsüz yapılaşma ve talanla karşı karşıya. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından merkezi Çeşme olmak üzere İzmir yarımada bölgesinde hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Projesi, İzmir İl Toprak Kurulu'nda görüşüldü. Devasa bir alanı imara açmak için hazırlanan proje, kurulda oy çokluğu ile kabul edildi. Kurul, oy çokluğu ile bölgenin tarım alanı olmadığını belirtti. Kurulda; İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Ziraat Mühendisleri Odası ret oyu kullandı.

TARIMA ZARAR VERECEK

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Turizm Bölgesi olarak planlanmak istenen alanın yakın bölgelerinde de tarım araziler bulunmakta. Bu kadar büyük bir alanda yapılacak turizm faaliyeti doğal olarak ekosistemi de etkileyecektir. Ekosistemi de etkileyince etrafındaki tarım arazilerini de etkileyecektir. Tarımsal bütünlük bozulacaktır. Toprak Koruma Kanunda tarımsal bütünlük diye bir kavram vardır. Tarımsal bütünlüğü bozacak faaliyetler için izin verilmez. Bu proje alanında da çevresinde tarım arazileri olduğu ve tarım bütünlüğünü bozacağı için biz olumsuz görüş verdik” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Çeşme Projesi’ne karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor. Projenin iptali talebiyle açılan davanın sonucunda ise geçtiğimiz aylarda Danıştay bilirkişi incelemesi yapılmıştı. İncelemenin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararında ‘nitelikli doğal koruma alanı’ olan bölge ‘sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’ olarak değiştirilmişti. Kararla beraber bölgede; turizm, madencilik ve düşük yoğunluklu yerleşimlere izin verilebilecek.