İzmir’in kıyıları ranta açılıyor

Aycan KARADAĞ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, temmuz ayında onaylanan İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği ile Çeşme, Urla ve Karaburun ilçelerinin ranta açıldığı bildirildi.

Plan değişikliği ile Seferihisar’da 46 hektarlık “Orman Alanı” “Turizm Tesis Alanı” oldu. Bahse konu alanın bulunduğu bölge 2018 yılında 1. Derece Doğal SİT Alanı statüsünde iken, SİT statülerinin yeniden belirlenmesi sürecinde İzmir 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun "Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanma Alanı" olarak belirlenmişti. Çeşme de ise Dalyan ve Sakarya Mahallerinde Ayayorgi Koyu’nun gerisinde kalan ve “Bölgesel Park ve Büyük Kentsel Yeşil Alan” olan bölge “Tercihli Kullanım Alanı” olarak değiştirildi. Ayrıca yine Çeşme’nin Ovacık Mahallesi’nin kuzeyinde 52 hektarlık ağaçlandırılacak alan da “Kentsel Gelişme” alanı yapıldı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından Kasım ayında kamuoyuyla paylaşılan değerlendirme raporunda, “Çeşme ve Seferihisar ilçelerinde yapılan değişiklikler ile nüfus yoğunluğunun arttırılarak alt ölçekli planların bütünüyle uygulanamaz hale geleceği” kaydedildi. Raporda, “Çeşme İlçesinde kentsel yerleşik alan içerisinde hayati öneme sahip kamusal kullanım kararı bölgeyi yaşanmaz hale getirecek. Seferihisar, Çeşme-Urla-Karaburun çevresinde çok sayıda alanda sit statülerinin bilimsel dayanakları oldukça tartışmalı olacak şekilde yeniden belirlenmesi nedeniyle bu alanlarda bu plan değişikliği öngörülmüş kullanım kararlarının zemininin oluşturulduğu Çeşme, Urla ve Seferihisar ilçelerinin denize kıyısı olan yerlerde ‘Turizm Tesisleri Alanı’ gibi kararların öngörülmesinin riskli olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır” denildi.