AKM binasının Emniyet’e verileceği iddiası gündemdeyken şimdi de Resim ve Heykel Müzesi binasının yıkılacağı belirtiliyor. Binanın mimarı Göral: İzin vermem!

İzmir’in kültür mirası yok edilmek isteniyor

Berkay SAĞOL

İzmir'in simgelerinden olan bir yapı daha yıkım tehdidiyle karşı karşıya. Konak ilçesindeki Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binasının İl Emniyet Müdürlüğü'ne tahsis edileceği iddiası gündemdeyken, binanın hemen bitişiğindeki Resim ve Heykel Müzesi’nin de depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılacağı belirtiliyor. Binanın mimarlarından İnal Göral, “Binanın yapısı değişirse ruhu bozulur” dedi.


‘İZİN VERMEYECEĞİM’

Mimar İnal Göral, Prof. Dr. Muhlis Türkmen ile birlikte tasarladıkları binanın yaşayan bir organizma olduğunu ve değiştirilmesine kesinlikle izin vermeyeceğini söyledi. Binanın oldukça sağlam olduğunu belirten Göral, “Binanın statik projesi büyük bir titizlikle yapıldı. Bina, yapıldıktan sonra iki büyük deprem gördü ve hiçbir hasar görmedi” diye konuştu.

Binanın teknik boyutu dışında mimari açıdan da büyük bir emek ürünü olduğunu vurgulayan Göral, şu ifadeleri kullandı: “Salonların arasındaki duvar çatı arasına çekilerek mevcut görüntü oluşturuldu. Bina bir bütündür ve binanın bir yeri bozulursa her yeri bozulur. İçine bölmeler koyarsanız binanın ruhu da bozulur. Binaya yeni biçim vermeye çalışmak onu mahvetmektir. Taşıdığım sorumluluğun farkındayım ve binanın değişimine kesinlikle izin vermeyeceğim.”

izmir-in-kultur-mirasi-yok-edilmek-isteniyor-966088-1.
Mimar İnal Göral


BİNA GÜÇLENDİRİLEBİLİR

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Banu Aydın ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi binasının dışında bu yapının hemen bitişiğinde yer alan Resim Heykel Müzesi’nin yıkım tehdidi altında olduğunu da öğrenmiş durumdayız. Resim Heykel Müzesi ile ilgili bilgisine başvurduğumuz Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bize ilettiği yazısında; İzmir Valiliğince 2018 Türkiye bina deprem yönetmeliğine göre yaptırılan analiz sonucunda, yapının depreme dayanıksız olduğunun tespit edildiği, bu nedenle içindeki eserlerin taşınmasına karar verildiği söyleniyor. Günümüzde güçlendirme teknikleri çok gelişmiş durumda ve bu tekniklerle bu çok değerli yapı rahatlıkla güçlendirilebilir.”

RESMİ TESİS ALANI DEĞİL

Resim Heykel Müzesi’nin aynı zamanda 1988 yılı Mimarlar Odası Ulusal Mimarlık Ödülü sahibi olduğuna dikkat çeken Aydın, “Ulusal Mimarlık Ödülü’ne layık görülen bir mimari yapıtın kültür mirası olarak değerlendirilmesi, korunması gereken eserler içine alınması gerekir. Yapılar kesinlikle mevcut işlevleri dahilinde korunmalı ve gerekli güçlendirmeler ile yapıların üstlendiği misyonların devamlılığı sağlanmalıdır. Aksini değil önermek, düşünmek bile İzmir’e ihanettir. Her iki yapı sit alanında yer almaktadır ve her yapı için tanımlanmış olan alanlar kesinlikle resmi tesis alanı değildir” dedi.