Sağlıklı gıdaya erişim talebinin arttığı günümüzde, İzmir’de kurulan üretici pazarları ve organik pazarlar daha fazla önem kazandı. İzmir’in farklı semtlerinde kurulan pazarlarda, iyi tarım ve organik tarım ürünleri satılıyor.

İzmir’in üretici ve organik pazarları

BERKAY SAĞOL

Tüm dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan Covid-19 salgınıyla birlikte insanlar sağlıklı gıdaya erişimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladı. Bu dönemde iyi tarım, organik tarım ve agroekolojik tarım gibi kavramlar daha da ön plana çıktı. İzmir’de de insanların sağlıklı gıdaya erişimini kolaylaştırmak için çeşitli organik pazarlar ve üretici pazarları kuruluyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle çarşamba günü Kültüpark’ta ve cumartesi Günü Kadifekale Pagos’ta üretici pazarı kurulurken, cuma günü Bostanlı’da, cumartesi günü ise Balçova’da organik pazar kuruluyor.

Kültüpark ve Pagos Üretici Pazarı’nda ürünlerini sattıklarını söyleyen Tire Dağ Ürünleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Süleyman Övül, “Biz kendi yöremizdeki dağ ürünleri dediğimiz karadut, incir, ceviz, kestane, aromalı ve tıbbi otlar, zeytin, zeytinyağı, kekik gibi değişik ürünleri satıyoruz. Bunların hepsi organik ürün, hiçbir şekilde zirai tarım ilacı kullanılmamış ürünlerdir. İzmir halkının ürünlere ilgisi oldukça yoğundu. Covid-19 salgınıyla beraber ilgi biraz azaldı ama yeniden artmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Organik değil iyi tarım ürünlerini sattıklarını söyleyen Ortak Yaşam Ekososyal İşletme Kooperatifi’nden Fatma Doğan ise, ürünleri Selçuk’tan getirdiklerini söyledi. Ağırlıklı olarak meyve sattıklarını dile getiren Doğan, “Bu mevsimde şeftali, nektarin ve kayısı var. Kışın nar, narın ürünleri ve ayva satıyoruz. Bizim ürünlerimizin hepsi iyi tarım ürünler. Organik olması için 5 kilometre uzağında tarımsal ilaç atılmaması gerekiyor. O yüzden bizim ürünlerimiz iyi tarım alanında. Biz Kültürpark’taki insanların ilgisinden çok memnunuz” dedi.

ATALIK TOHUM VE ORGANİK SERTİFİKALI ÜRÜNLER SATILIYOR

Bostanlı Ekopazar’da organik ürünler satan Seferihisar Orhanlı Köyü’nden Orhan Bektaş, ürünlerinin hepsinin sertifikalı olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “İzmir’de pazara ilgi olduğunu söyleyebilirim ama İzmir’in bir tarım şehri olduğunu unutmamak lazım. Dolayısıyla burada 1-0 geride başlıyoruz. Hâlâ daha köşe başında domates satan amcanın ürününün organik olduğu zannedilen bir şehirdeyiz. Bunun bilincinde olan, bunun ayrımını yapan bir müşteri kesimimiz de var. Organik ürünlere ilgi İzmir genelinde düşünecek olursak yüzde 10-15 civarında. İzmir dışında Cumartesi günleri İstanbul Şişli ve Pazar günü de İstanbul Küçükçekmece Arena Park’ta ürünlerimizi satıyoruz.”

İzmir Tire’den ürünlerini getirip satan üretici İhsan Karip ise şunları söyledi: “Ben acur, fasulye, biber, salatalık, kabak, taze soğan, patates bir sürü ürün satıyorum. Kabakların ve salatalıkların hepsi organik, atalık yerli tohum. Organik pazara İzmirlilerin ilgisi çok yok açıkçası. Mesela İstanbul’da insanlar bizim ürünlerimize daha fazla ilgi gösteriyor. İzmir’de kurulan organik pazarların biraz daha reklama ve duyurulmaya ihtiyacı var.”

Sattıkları her ürünün organik ve sertifikalı olduğunu vurgulayan Tuna Çotuk da, “Bu pazarda birçok gıda maddesinin dışında organik olarak sabun, vücut bakım kremleri gibi ürünlerde satıyoruz. Sattığımız yumurta ve tavuktan, krem ve sabunlara kadar her ürünümüz organik. İzmir Büyükşehir Belediyesi Organik Tarım Bölümü ve Tarım İl Müdürlüğü ürünlerin denetimlerini yapıyor. Ürünlerin sertifikasyon kontrolleri yapılıp, birçoğu rastgele seçilerek kontrollere gönderilir. Mevcut ticari sistem içerisinde standartları en yüksek ve kontrolleri en iyi yapılan pazarlardan biridir. İzmir’de iki tane organik pazar kuruluyor. Biri Cuma günü Bostanlı’da diğeri ise Cumartesi günleri Balçova’da biz her ikisine de gidip ürünlerimizi satıyoruz. Tanıtım noktasında çok eksikliğimiz var. Organik pazarların daha kalabalık olması lazım. İnsanlar burada böyle bir pazar kurulduğunu bilmiyorlar. Yeterince tanıtımı yapılsa ve duyurulsa aslında insanlar daha fazla buraya gelip alışveriş yapacaklar” diye konuştu.