İzmir Kadın Platformu, çocuğa cinsel istismar suçlarına indirimin, iktidarın gündeminden düşmemesine tepki göstererek, "İstismara uğrayan çocuğun evliliği meşru gösterme çabaları ısıtıp ısıtıp önümüze getiriliyor" dedi

İzmir Kadın Platformu: Çocuk istismarı suçtur aklanamaz

BERKAY SAĞOL

Tüm itirazlara rağmen Meclis gündemine gelmesi beklenen ‘çocuk istismarı faillerine evlilikle af düzenlemesi’ne karşı açıklama yapan İzmir Kadın Platformu düzenlemeye tepki gösterdi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde buluşan platform adına açıklamayı Eylem Tunalı okudu.


Çıkacak olan yasaya dayanak olarak erken yaşta zorla evlendirilen ve küçücük yaşta anne olan aslında koruyamadıkları kadınlar ve aynı ortama doğan çocukların gösterildiğini belirten Tunalı, şunları söyledi:

"18 yaş öncesi evliliğin fiziksel ve ruhsal olarak zararlı olduğu uzmanlarca ifade edilmiştir. Devletin yükümlülüğü mağduriyet gidermek değil, kendisine emanet edilmiş çocukların yüksek yararını korumaktır. Önergede önerilen yaş; 13 yaş bitecek 14 yaşa girmiş olacak. O yaşta bir çocuğun bilinçli, akıllı bir şekilde evliliğe evet demesi hem ruhsal hem fiziksel gelişimine aykırıdır.

izmir-kadin-platformu-cocuk-istismari-suctur-aklanamaz-746396-1.

TCK Madde 103. Madde açıktır; Çocukların cinsel eylemlerle ilgili olarak rıza yaşı 15 yaşın doldurulmasıdır. Mevcut yasaya göre 15 yaşını tamamlamamış her çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış cinsel istismar sayılmıştır. 15 yaşından küçük bir çocuğun hukuken kabul edilebilecek sağlıklı ve geçerli bir rızası ya da bu eylemlere onayı dahi düşünülemez. Onayı olsa bile bu yargı makamları nezdinde ve hukuk kuralları gereğince de kabul edilebilecek sağlıklı bir onay değildir."


6284 SAYILI YASA TAM OLARAK UYGULANMALIDIR

Zorla evlendirme ve çocuk yaşta evliliğin istismar olduğunu vurgulayan Tunalı, "AKP milletvekilleri,15 yaşın 'cinsel ilişki için rıza yaşı' oluşturduğunu, bu yaştaki çocukların evlendirilmelerinin 'dinen de caiz' olduğunu açıklıyorlar. Akademisyen olduğunu söyleyen şarlatanlar 14 yaşındaki kız çocuklarının cinsellik açısından verimli çağda olduğunu söyleyip süper kadın ilan ediyor. Bir kez daha söylüyoruz; İstismar suçunu evlenme koşullu ile aklamak çocukların tekrarla istismara maruz bırakılması ve şiddet dolu hayatlara mahkûm edilmesi anlamına gelmektedir. Çocukların daha çok şiddet görmesi, erken yaşta anne olması belki anne olurken ölmesi demektir" diye konuştu.


Evlilik yaşının her koşulda 18'e çıkarılmasını gerektiğini belirten Tunalı, "Çocuk istismarına af getiren yasa yerine derhal Türk Ceza Kanunu’nda 15 yaş altı çocukların cinsel davranışa rızasının söz konusu olamayacağının açıkça belirtilmesi, erken yaşta ve zorla evlendirmenin suç olarak düzenlenmesi, bunların hiçbir boşluk ve yorum farkına yer bırakmayacak şekilde yasalara dahil edilmesi gerekmektedir. Kadına yönelik şiddetin gerçek anlamda son bulması için İstanbul sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa tam olarak uygulanmalıdır. Biz kadınlar AKP’li vekiller tarafından 'müjde' olarak duyurulan çocukların hayatını karartacak bu yasaya daha önce izin vermedik, yine vermeyeceğiz. 14 yaşında bir çocuğa 15 seneye kadar büyük olanın istismarını evlilik ile meşru gösteremeye çalışanlara karşı susmuyoruz. Çocuk istismarı suçtur aklanamaz" ifadelerini kullandı.