İzmir Kadın Platformu'ndan Diyanet'e tepki

İzmir Kadın Platformu, bugün akşam saatlerinde Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bir basın açıklaması yaparak Diyanet'in sitesinde yer alan ve kız çoçuklarının çocuk yaşta evlendirilmesine ilişkin skandal ifadeye tepki gösterdi.

AKP'nin çocuk yaşta evlilikleri meşrulaştırmaya çalıştığına vurgu yapılan açıklamada, ''Biz kadınlar sizleri Ensar Vakfı’ndan, Aladağ’dan, Dikili’den biliyoruz. Biz sizin gerici, kadın ve çocuk düşmanı zihniyetinizi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Semra Ramazanoğlu’nun Ensar Vakfı’nı aklama çabası içinde “Bir kereden bir şey olmaz” demesinden, Ayşenur İslam’ın çocuk istismarını kendince önlemek için sunduğu “çocuklarınıza çığlık atmayı öğretin” demesinden biliyoruz.'' denildi.

İzmir Kadın Platformu'nun açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

AKP iktidarı, her gün kadın ve çocuk düşmanı söylemlerine bir yenisini daha ekliyor. 4+4+4 eğitim sistemi ile çocuk yaşta evliliklerin önünü açan AKP, meclisten geçirdiği yasalar ve Diyanet’in fetvaları ile çocuk istismarı ve çocuk yaşta evlilikleri meşrulaştırmaya çalışıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı, resmi sitesindeki sözlükte nikah ve buluğ çağının kelime anlamlarını değiştirdi. Buluğ çağının erkek çocuklar için 12, kız çocukları için 9 olduğunu belirterek ve buluğ çağına erişmiş kadının velisi olmaksızın kendinin nikahlanabilmesi mümkündür ancak velisinin bulunması daha uygundur ifadelerini kullandı. Diyanet, kız çocuklarının 9 yaşında “gebe” kalabileceklerini erkek çocuklarının da 12 yaşında “baba” olabileceğini söylüyor. Biz kadınlar Diyanet’in tecavüzü aklayan, çocuk yaşta zorla evliliklerin önünü açan gerici, kadın ve çocuk düşmanı fetvalarına daha öncede tanık olduk. Yayınladığı fetvalarda “Öz babanın kızına şehvet duyması haram değildir.” diyen kadınların kılını, kaşını alıp almayacağı hakkında yorum yapan hadsizler bugün de çocuk istismarını ve çocuk yaşta evlilikleri meşrulaştırmaya çalışıyor. AKP, bir gece yarısı meclise tecavüzü meşrulaştırma yasasını getirse de yasa tasarısı kadınların meclis kapılarına dayanması ile geri çekildi. Kadınların ve çocukların yaşamlarına her alanda saldıran AKP, müftülük yasası diye bilinen, müftülere nikah kıyma yetkisi veren Nüfus Hizmetleri Yasası’nı meclise getirdi ve kadınların itirazına rağmen yasa meclisten geçirildi. Diyanet’ten bir ay önce Hatay İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, kız çocuklarının en uygun evlenme yaşının 9-15 yaş, erkek çocukları için 12-15 yaş arasında olduğunu söyledi. Fetvalarınız, yasalarınız çocuk istismarında cezasızlığın bir teminatıdır. Yaşamlarımıza, bedenlerimize yönelik hiçbir saldırıyı kabul etmiyoruz!

izmir-kadin-platformu-ndan-diyanet-e-tepki-409757-1.

Biz kadınlar sizleri Ensar Vakfı’ndan, Aladağ’dan, Dikili’den biliyoruz. Biz sizin gerici, kadın ve çocuk düşmanı zihniyetinizi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Semra Ramazanoğlu’nun Ensar Vakfı’nı aklama çabası içinde “Bir kereden bir şey olmaz” demesinden, Ayşenur İslam’ın çocuk istismarını kendince önlemek için sunduğu “çocuklarınıza çığlık atmayı öğretin” demesinden biliyoruz. Çocukları cemaat ve tarikat yurtlarının eline bırakan, yaşanan çocuk istismarını görmezden gelen, iyi hal ve tahrik indirimleri ile cezasızlığın teminatı olan yasalarınızı ve fetvalarınızı tanımıyoruz! Ayşegül Terzi’ye şort giydiği için kendinde tekme atma hakkını görenlere, meclis kürsülerinden kadın-erkek eşitsizliğini fıtrat sayanlara, kahkaha atan kadına “iffetsiz, edepsiz” diyenlere karşı çocukların sesi kendi bedenimizin ve yaşamımızın savunucu olacağız. 2008 yılında Diyanet, “Feminizm ahlaksızlıktır” demişti. Sizin kadın ve çocuk düşmanı zihniyetiniz, ahlakınız batsın!

Eğitimi gericileştiren AKP, okullarda kız çocuklarına türban ile “kapanma partisi” düzenleyen öğretmenlerin sırtını sıvazlarken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda dağıttığı Ensar Vakfı’na ait Namaz-Dirilişe Çağrı kitabında naylon ve ince giyinmek haramdır ifadelerinin kullanılmasına göz yumuyor. AKP, 7-11 yaşındaki kız çocuklarının şortlarıyla televizyonda dans etmesinden rahatsız olup televizyon kanallarına RTÜK aracılığı ile ceza kestiriyor.

izmir-kadin-platformu-ndan-diyanet-e-tepki-409758-1.

Diyanet’in fetvaları gerici erkek zihniyetinin bir ürünüdür. Artık yeter! Biz kadınlar, Diyanet’in fetvalarını tanımıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı devlet bütçesinden en fazla bütçeyi alırken bir de ek ödenekler ile destekleniyor. Ne yaparsanız yapın bizden aldığınız paralar ile çocuk istismarını ve çocuk yaşta zorla evlilikleri meşrulaştıramazsınız! Kız çocukları 9 yaşında evlenemez. Onlar parklarda oynar, dans eder, şarkı söyler. Diyanet gelen tepkiler üzerine “Biz 9 yaşında çocuklar evlenebilir demek istemedik” açıklamasında bulunarak resmi sitesinde bulunan dini kavramlar sözlüğünü kaldırdı. Diyanet kız ve erkek çocukların evlenme yaşında da tepkiler üzerine geri adım atarak son yaptığı açıklama ile kız çocuklarının evlenme yaşının alt sınırı olarak 17, erkek çocukları için 18 olarak söyledi. Çocukların çocuk yaşta zorla evlendirilmediği, istismara uğramadığı çocukların şen kahkahalarının yankılandığı bir dünya kuracağız. Çocukların ve kadınların bedenleri üzerinde söz söylemeyi kendinde görenler susacak, biz kadınlar konuşacağız. Ne sözlüğün kapatılması ne de tepkilerin ardından kız çocukları 17 yaşında evlenebilirler diyerek geri adım atmalarına inanmıyoruz. Bu fetvalar ilk değil, kadın ve çocuk düşmanlığınızı, gerici saldırılarınızı biliyoruz. Gerici, erkek şiddetini, çocuk istismarını, çocuk yaşta evliliği meşrulaştıran kadın ve çocuk düşmanı fetvalarınız ve Diyanet hükümsüzdür. Bu fetvaları veren Diyanet kapatılsın! Ne yasanızı tanıyoruz ne de fetvalarınızı. Kadın ve çocuk düşmanı yasalarınıza, fetvalarınıza, yaşamımıza yönelik her gerici saldırıya karşı laikliği savunacak; tacize, tecavüze, şiddete, erkek egemenliğine, tek adama itaat etmeyeceğiz. Diyanet kapatılsın, çocuk parkı yapılsın!

İZMİR KADIN PLATFORMU