İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, pandemi koşullarında üniversite yönetiminin yüz yüze sınav ve eğitim dayatmasına tepki göstererek, uzaktan eğitimi talep etti. Öğrenciler, "Biz ne virüs kapmak, ne de çevremize yaymak istiyoruz. Öğrenci ve halk sağlığı daha fazla riske atılmasın, eğitim uzaktan olsun" dedi.

İzmir KÇÜ Tıp öğrencilerinden yüz yüze sınav ve eğitim dayatmasına tepki

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, pandemi koşullarında üniversite yönetiminin yüz yüze sınav ve eğitim dayatmasına tepki gösterdi. Sağlıklarını tehlikeye atan kararla karşı olduklarını dile getiren öğrenciler yaptıkları yazılı açıklamada sınavda yeterli önlemlerin alınmadığını, bu durumdan dolayı sağlıklarından şüphe ettiklerini söyledi.

Yaptıkları yazılı açıklamada, üçüncü dönem öğrencileri olarak 27 Kasım’da yüz yüze sınava gelmeye mecbur bırakıldıklarını ifade eden öğrenciler, dekanlığa dilekçe vermelerine rağmen kopya çekebilme gerekçesi ile okula çağrıldıklarını sağlıklarının tehlikeye atıldığını belirtti.

Sınav süresince yeterince önlem alınmadığını dile getiren öğrenciler, “HES kodu herkese sorulmadı. Siperlik dağıtılacağını söylendi, dağıtılmadı. En azından daha fazla sınıfa ayrılmayı talep ettiğimiz halde 190 kişi; 50 kişilik 4 sınıfa bölündü ve sınavımız 110 dakika sürdü. Ve ertesi gün 28 Kasım’da bir arkadaşımızın Covid-19 testinin pozitif olduğunu öğrendik. Şu an bütün sınıf semptom takibi yapıp evde maskeye ve mesafeye uyarak ailemizi kendimizden korumaya çalışıyoruz. Maalesef ki hocalarımızın bizim için yapabildikleri tek şey iyi dileklerini iletmek oldu” dedi.

“HASTANEDE SINIFIMIZ ÇOK KÜÇÜK, PENCERESİ DAHİ YOK”

Evrensel'de yer alan habere göre yüz yüze eğitim için geldikleri İzmir’de konaklama, beslenme, internet gibi sorunlarının da olduğunu belirtilen açıklamada, “Birçok okulun uzaktan devam etmesine rağmen, dönem 4 ve 5 öğrencileri olarak stajlarımız hastanede devam ediyor. Staj görüyoruz ama aralarda bekleyecek bir alanımız bile yok. Öğle aralarında yemekhanemiz bize yemek vermiyor. Kantinde dar bir alanda yemeğimizi yiyoruz. Hastanede sınıfımız çok küçük, penceresi dahi yok. Kolaylıkla uzaktan işlenebilecek bazı dersler, haftanın her günü 30 kişilik sınıfta işleniyor. Her gün toplu taşımanın en yoğun olduğu saatlerde hastaneye staja gidip gelmek zorundayız. Dolayısıyla teması arttırıyor bu uygulamalar” denildi.

Yapılan tüm itizarlara rağmen yüz yüze sınavların ve derslerin devam ettiğini söyleyen öğrenciler taleplerini şöyle sıraladı:

►Biz ne virüs kapmak, ne de çevremize yaymak istiyoruz. Öğrenci ve halk sağlığı daha fazla riske atılmasın, eğitim uzaktan olsun.

►Evlerimizi bırakıp geldiğimiz şehirde; kira, fatura, beslenme, ulaşım gibi birçok gider oluştu. Yüz yüze eğitime çağırıp, ekstra maddi gider yaratan üniversite; giderlerimize destek olsun.

►Bize sormadan, bizim hakkımızda aldığınız kararların faturasını bizler ödüyoruz. Öğrenciler ile alakalı konularda karar alırken, öğrenciler karar sürecine dahil edilsin.

►Biz tıp öğrencileriyiz. Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Öğrenci sağlığını gözeterek karar alın ki, insanlara umut olmaya canımız, gücümüz ve hevesimiz kalsın! Karar sürecine öğrenciler dahil edilene dek; sendikalaşmaya, öğrenci dayanışmamızı güçlendirmeye ve kararlarınıza itirazımızı haykırmaya devam edeceğiz.”