Bursa Anadolu Kız Lisesi’nde İzmir Marşı’nı söyleyen öğrencilerin, Okul Müdürü Zeliha Özbek’in talimatıyla yatakhaneye kilitlendiği ve aç bırakıldığı iddia edildi

İzmir Marşı’nı söylediler, yatakhaneye kilitlendiler!

Bursa’nın köklü okullarından Bursa Anadolu Kız Lisesi Okul Müdürü Zeliha Özbek’in İzmir Marşı’nı söyledikleri gerekçesiyle öğrencileri yatakhaneye kilitlendiği iddia edildi. Öğrencilerin aç bırakıldığı ve belediye tarafından organize edilen iftar yemeği için öğrencilerden para alındığı da ileri sürüldü.

Öğrencilere tehdit

Okulun geleneksel Mantı Günü’nün bu yıl ramazan ayına denk gelmesi sebebiyle iftar yemeğine çevrildiği ve organizasyonun Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlendiği belirtildi. İddialara göre, okul yönetimi, belediye tarafından düzenlenen iftar yemeği biletlerini yatılı öğrencilere 20 lira karşılığında sattı ve bileti alan bazı öğrencilerin “fazla katılımdan ötürü yemeğin yetmediği” gerekçesiyle aç kaldı. İftar yemeği yiyemeyen öğrencilerin bu durumu protesto etmek amacıyla İzmir Marşı’nı söyledi ve cezalandırılarak yatakhaneye kilitlendi. Öğrencilerin geceyi aç ve kilit altında geçirdi, ertesi gün de “Vatan haini” ve “edepsiz” ilan edildikleri ve ağır hakaretlere maruz kaldı.

Onur belgelerine el konuldu

Okul yönetiminin öğrencileri önümüzdeki eğitim öğretim yılında “okula almamakla” tehdit ettiği ve öğrencilerin almaya hak kazandığı onur belgelerine okulda düzenlenen karne töreninde, “Siz bu belgeyi hak etmiyorsunuz” diyerek el koyduğu de ileri sürüldü.

Hoparlörden Kuran yayını

Öğrencilerin ve velilerin tepkisini çeken olayları gündeme getiren Lodos Haber, Okul Müdürü Özbek ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü Yönetimi’ne şu iddiaları da sordu:

» Kutlu Doğum Haftası’nda ve ders saatinde okul bahçesinde lokma döktürüldüğü ve çağırılan imamın okuduğu Kuran’ın yine ders saatinde okulun hoparlörlerinden tüm sınıflara yayın yapıldığı doğru mu?

» İftar organizasyonuna dönüştürülen Mantı Günü’nde, Mantı Günü’nün geleneksel olduğunu ve bu nedenle bir başka tarihte yapılmasını isteyen Bursa Kız Lisesi Mezunlar Derneği yöneticilerinin okul idarecileri tarafından, “Haddinizi bilin! Yol boyu mantıcılar var! Kapı orada! Beğenmiyorsanız gidin!” denilerek kovuldukları doğru mu?

» Kılık kıyafet noktasında büyük baskı altında olduklarını ve sürekli hakaret işittiklerini öne süren öğrencilerin anlattıkları doğru mu?

» Bu baskı ve hakaret ortamında psikolojileri ciddi oranda bozulan öğrencilerin yaşadığı travmadan İl Milli Eğitim yöneticilerinin bilgisi var mı?

» Ve son olarak, Bursa’nın en köklü eğitim kurumlarından biri olan Bursa Anadolu Kız Lisesi’nde yaşandığı öne sürülen tüm bu iddialar doğru mu?

***

‘Atatürk köşesi kaldırıldı’

Okul Müdürü Özbek’in öğrencilere yönelik baskılarının bununla sınırlı kalmadığını aktaran haber sitesi, bir öğrencinin kendilerine yolladığı şu mektubu da paylaştı:

“Bursa Anadolu Kız Lisesinde okuyan aynı zamanda Bursa Anadolu Kız lisesi Pansiyonunda kalan öğrenciyim. Okuluma severek ve büyük mutlulukla başladım. İki yıldır da çok mutluydum. Fakat bu yıl yeni okul müdürümüzün gelmesiyle huzuru, gülmeyi unuttuk. Müdüre Hanımın Atatürk köşesini kaldırtan, ya da her dersin yarısını AK Parti'ye ayıran öğretmenlerimizle hiç sorunu yok. Müdüremizin sayesinde siyasetten anlamasak da kim hangi partili kim güçlü bunu anlamış öğrenmiş oluyoruz. Okulumuz sosyal faaliyetler açısından oldukça başarılı bir okul. Ancak müdüre hanım 10 Kasım programında ‘Cumhuriyetimizin kurucusu, başkumandan M. K. Atatürk’ cümlesini kullanacaksanız programı yapamazsınız diye uyarıda bulunmuştu. 8 Mart’ta kadın skeçlerimizi de yapamadık.”