İzmir ranta kurban edilecek

Aycan KARADAĞ

Referanduma dönüşen Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerine direkt bağlı olan projelerden biri de Çeşme Turizm Projesi. İzmir’in ‘Kanal İstanbul’u olarak tanımlanan ve kenti felakete sürükleyecek Çeşme Projesi için AKP iktidarı 3 yıldır çalışma yürütüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, odalar, sendikalar ve yaşam savunucuları ise projenin iptali için mücadele ediyor. Projeye karşı açılan davalar sonrasında ise ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verildi. Ama tehlike geçmiş değil. Erdoğan’ın seçimi kazanması ise projenin hayata geçmesi anlamını da taşıyor.

HUKUKA AYKIRI

Davanın avukatlarından Şehrazat Mercan, “Proje alanı çok büyük ve kamu alanları. En güzel ormanlar, kıyılar ve denizlerimiz proje alanının içerisinde yer alıyor. Bu kalkınma veya turizm projesi değil adeta arsa satış projesidir. Açtığımız davalar sonrası bilirkişi raporu ortada. Projenin hukuka aykırı ve kamu yararı olmadığı belirtildi. Doğaya vereceği zarar sayfa sayfa anlatıldı. Ama buna rağmen bu projenin yapılması isteniyor. Erdoğan’ın seçimi kazanması bu projenin hayata geçmesi anlamı da taşıyor. Ama tüm bunlara rağmen biz bölgemizi korumaya devam edeceğiz. Kentlerimize, yaşama, kamu yararına sahip çıkma kararlılığımızı bir kez daha paylaşıyoruz” diye konuştu.