İzmir Sağlık Platformu, sağlık emekçileri tarafından 'ceza yönetmeliği' olarak da tanımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne tepki göstererek, 4 Aralık'ta Gündoğdu Meydanı'na ineceklerini açıkladı.

İzmir Sağlık Platformu: ‘Ceza Yönetmeliği’ne karşı alana iniyoruz

Geysu MALAY

İzmir Sağlık Platformu, 30 Haziran'da AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile yayınlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne tepki için alana ineceklerini açıkladı. Yönetmelik çekilene kadar mücadeleden vazgeçilmeyeceğine dair açıklama yapan platform, 4 Aralık'ta Gündoğdu Meydanı'nda gerçekleşecek miting için çağrı yaptı.

İzmir Sağlık Platformu adına basın metnini okuyan İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Uzman Doktor Funda Müftüoğlu, “Sağlık hizmeti sunduğu hastalarına yıllar içinde hâkim olan, ve olası sorunlara ivedilikle müdahale etme becerisi kazanmış hekim ve aile sağlığı çalışanı yerine boşalacak yerlere geçici görevlendirmelerle ya da yeni atamalarla göreve başlayanlar sil baştan düzen oluşturmak için maddi -manevi daha çok emeğe ve zamana ihtiyaç duyacaktır. Yönetmeliğin bu haliyle iş gücü, emek, zaman, motivasyon ve ekonomik kayıpların olacağı aşikardır. ‘Kervan yolda düzülür’ mantığı ile sahanın gerçeklerinden uzak hazırlanan 1 Temmuz 2021 yürürlüğe giren yönetmeliğin adı her ne kadar 'Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği' olsa da; barındırdığı koşullar, ihtar puan cetvelindeki maddeler ve şartlar sebebiyle düpedüz bir ceza yönetmeliğidir” dedi.

KABUL EDİLEBİLİR BİR TUTUM DEĞİLDİR

Yönetmeliğin en can alıcı noktasının; ifade özgürlüğünü kısıtlayan, halkın gerçek bilgiye ulaşmasına engel olmayı amaçlayan yeni ceza puanı uygulaması olduğunu dile getiren Müftüoğlu, şunları kaydetti: “Bu yönetmelikle özlük haklarımız ve iş güvencemiz, adil olmayan ceza uygulamaları ve puanları ile tehdit altına alınmaktadır. Yönetmelik barındırdığı maddelerle keyfi uygulamaların önünü açmakta, Aile Sağlığı merkezi çalışanlarının geleceğini ne yazıktır ki yöneticilerin insafına bırakılmaktadır. Yıllardır yaptığımız kronik hasta takipleri HYP (hastalık yönetim platformu) yeni bir angarya olarak personelin ve sistemin kaldıramayacağı bir iş yüküne neden olacaktır. Kronik hasta takiplerinin sürdürülemeyecek uluslararası projelerle değil sahanın gerçeklerine ve imkânlarına göre düzenlenmesi gerekmektedir. HYP uygulamasını sahaya pozitif performans sağlayacağı algısıyla sunmak ve geçici düzenlemelerle yönetmelikte var olan yaşanacak yüzde 10 a yakın gelir kayıplarını bir süreliğine gizlemek kabul edilebilir bir tutum değildir. Yönetmelik yayınlandığı andan itibaren dernekler, meslek örgütleri ve sendikaların merkezlerince hukuki açıdan masaya yatırılmış; yönetmeliğin iptali talebiyle, Danıştay'a art arda davalar açılmıştır. İzmir Sağlık Platformu olarak 4 Aralık’ta İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda ‘Ceza yönetmeliğini, köle yönetmenliğini, gasp yönetmeliğini kabul etmiyoruz’ diyeceğiz.”