İzmir’de, şehir hastanelerine karşı çıkmak ve kamu hastanelerinin taşınması, dönüştürülmesi ve kapatılmasına karşı eylem gerçekleşti. "Sağlık Bakanlığı devletin arazisine kurdurduğu bu işletmelere 25 yıl kira ödeyecektir" denilen açıklamada, "Kamu arazinin tahsisi ile ‘sahibi’ sıfatını kazanan yandaş sermayeye 25 yıl boyunca kira ve bina bakım parası ödeyeceğiz" ifadeleri kullanıldı

İzmir, şehir hastanelerine karşı ayakta

AYCAN KARADAĞ

Konak Kent Konseyi, Ege Kent Konseyleri Birliği, İzmir Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, şehir hastanelerine karşı çıkmak ve kamu hastanelerinin taşınması, dönüştürülmesi ve kapatılmasına karşı bugün İl Sağlığı Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu ve CHP Karabağlar İlçe Başkanı Mehmet Türkbay da destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan Ege Kent Konseyleri Birliği Dönem Sözcüsü ve Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, şehir hastaneleri kamu aleyhine bir uygulama olduğunu ifade ederek, “Şehir hastaneleri, kamudan kaynak aktarmanın kılıfını oluşturan, yandaş sermayeyi zenginleştiren yöntemlerden birisidir. Hastalar, yakınları ve sağlık çalışanlarını da bu sürecin kurbanlarıdır. Şehir hastaneleri sağlığın anayasal bir hak olduğu, ücretsiz sağlık hizmetinin ve hastanelerin halkın olduğu gerçeğinin reddidir. Geleceğimizi karartan Şehir Hastaneleri eşit, ulaşılabilir, nitelikli ve ücretsiz sağlık hizmeti vermesi gereken Yönetimlerin, bu hakkı göz ardı ederek sağlığı kazanç kapısı ve bir rant aracı olarak gördüğünün farklı bir kanıtıdır” dedi.

"ŞİRKETLERE HASTA GARANTİSİ VERİLMEKTEDİR"

Şehir hastanelerinin devlet hastanesi olmadığını ifade eden Mumcu, “Şehir Hastaneleri döner sermaye ile çalışan kar garantili, kâr amaçlı şirketlerdir. İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi, bakanın deyimi ile ‘sağlık üssü’ Türkerler ve Gama Holding ortaklığı tarafından inşa edilmektedir. Şehir hastaneleri bedelsiz olarak kendilerine sunulan hazine arazileri, yani kamusal alanlar üstüne kurulmaktadır. Sağlık Bakanlığı devletin arazisine kurdurduğu bu işletmelere 25 yıl kira ödeyecektir. Sağlık Bakanlığı tarafından bu şirketlere yüzde 70 doluluk yani hasta garantisi verilmektedir. Bu şirketler bir yandan bina karşılığı aldıkları kiradan diğer yandan da verdikleri hizmetten para kazanmaktadır. Şöyle ki; kamu arazinin tahsisi ile ‘sahibi’ sıfatını kazanan yandaş sermayeye 25 yıl boyunca kira ve bina bakım parası ödeyeceğiz. Öyle ki ilk ödeme kira olacak, eğer döner sermayede para kalırsa sağlık çalışanlarının maaşları ödenecek” diye konuştu.