İzmir Tabip Odası, emekli hekimlerle yaptığı anketin sonuçlarını basın açıklamasıyla duyurdu. Her dört hekimden üçünün emekli olduktan sonra çalışmaya devam ettiğini vurgulayan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Süleyman Kaynak, "Emekli olduktan sonra çalışmayı sürdüren hekimlerden yüzde 35,8’i çalışamaz ise geçinemeyeceğini, yüzde 31,8’i ise ek gelir elde etmek istediğini ifade etti" dedi.

İzmir Tabip Odası anketi: Her dört hekimden üçü emekli olduktan sonra çalışmaya devam etti

BİRGÜN EGE

İzmir Tabip Odası emekli hekimlerle ilgili yaptığı anketin sonuçlarını basın toplantısı düzenleyerek açıkladı. Toplantıya Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten de katıldı. Gerçekleşen ankete Türkiye genelinde 2 bin 153 emekli hekimin katıldığı belirtildi.

Anket sonuçları sonrası hazırlanan raporu açıklayan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Süleyman Kaynak, hekimlerin yüzde 33’ünün yoğun iş temposundan dolayı emekli olduklarını belirtti. Kaynak, “Mesleki tatmin kaybı, yaptığı işten mutlu olamama yüzde 30,2, olumsuz çalışma ortamı yüzde 29,4, mobbinge maruz kalma, liyakatsiz yöneticilerin beceriksizlikleri yüzde 28,9, maaşların azlığı/ekonomik sıkıntılar nedeniyle ek gelir gereksinimi yüzde 28,8, saygınlık kaybı, itibarsızlaşma yüzde 27,6 emeklilik kararlarını almalarında rol oynamıştır. Bu gerekçelerin ülkemizde hekimlik pratiğinde yaşanan sorunların özeti olduğunu düşünmek yanlış olmayacaktır" dedi.

Her dört hekimden üçünün emekli olduktan sonra çalışmaya devam ettiğini vurgulayan Kaynak, "Emekli olduktan sonra çalışmayı sürdüren hekimlerden sadece yüzde 29,6’sı 'mesleğini sevdiği ve sürdürmek istediğini' belirtirken, yüzde 35,8’i çalışamaz ise geçinemeyeceğini, yüzde 31,8’i ise ek gelir elde etmek istediğini ifade etmişlerdir. Ankete katılan emekli hekimlerin sadece yüzde 7,5'i emeklilik sonrası çalışma gereksinimi duymuyor” diye konuştu.

Emeklilik maaşlarına da değinen Kaynak, "Emekli olunan sosyal güvenlik kurumuna göre emeklilik maaşları arasında 2-3 kata varan farklılıkların olması ciddi adaletsizliktir. Bununla birlikte emekli hekimlerin yüzde 99,4'ü Türk-İş'in Aralık 2021'de açıkladığı yoksulluk sınırının altında emeklilik ücreti almaktadır. Yaklaşık beşte biri ise 5000 TL'nin altında ücret almaktadır. Bu sonuçlarla uyumlu bir şekilde hekimlerin yüzde 95,8’i emekli maaşlarının yetersiz olduğunu düşünmektedir. Ülkemizde giderek derinleşen ekonomik kriz, emekli hekimleri de giderek daha yoksullaştırmıştır" ifadelerini kullandı.

"EYLEMLERİMİZ SÜRECEK"

Dr. Ali İhsan Ökten ise, "Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi kriz ne yazık ki hekimlerimizi bu ülkeden gitme noktasına getirdi. Ülkeden gitmek isteyen genç meslektaşlarımızın sayısı sadece ocak ayında 200' e yakın meslektaşımız gitti. Emekli meslektaşlarımızın en büyük sorunun ekonomik ve özlük hakları. 14 Mart Tıp Haftası boyunca da eylem ve etkinliklerimiz devam edecek" dedi.

"BİLİMSEL BİR KARAR OLMADIĞI ORTADA"

Son olarak Sağlık Bakanlığı'nın aldığı karara da değinen Öktem, "Pandemiyi ve aşılama sürecini yönetememenin sonucu. Sanki 200'e yakın vatandaş ölmüyor gibi karar aldılar. Bilimsel bir karar olmadığı kesinlikle ortada. Siyaseten ve ekonomiyi düşünerek alınmış bir karardır. Bunlara tamamen karşıyız. Salgın bitmedi devam ediyor. Bu ortamda yeni varyant çıkması da yüksek ihtimal. Maske mesafe hijyene mutlaka devam etmemiz gerekiyor" diye konuştu.