İzmir Tabip Odası, ‘Yönetemiyorsunuz, Tükeniyoruz’ diyerek açıklama yaptı. İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, Bakanı Koca’nın "Salgında son kritik ayları yaşıyoruz" açıklamasıyla ilgili, “Vakalar ve ölümler artarken nasıl kritik son aylardayız denilebiliyor anlamakta güçlük çekiyoruz" dedi

İzmir Tabip Odası: Kritik son aylardayız açıklamasını anlamakta güçlük çekiyoruz

BERKAY SAĞOL

İzmir Tabip Odası, Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) 14-18 Eylül tarihleri arasında düzenlediği ‘Yönetemiyorsunuz, Tükeniyoruz’ eylemleri kapsamında İzmir Tabip Odası'nda bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması öncesinde Covid-19 nedeniyle kaybettiğimiz tüm yurttaşlar ve sağlık çalışanları anısına 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşu eş zamanlı olarak sağlık tüm sağlık kuruluşlarında yapıldı.

Yapılan açıklamayı İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kaynak okudu. Suçu vatandaşa, yükü hekimlere ve sağlık çalışanlarına yıkanlarına tarihsel sorumluluklarını yılmadan her gün hatırlatmaya devam edeceklerini vurgulayan Prof. Dr. Kaynak, "Sadece hekimler ve sağlık çalışanları değil, babalarımız, annelerimiz, kardeşlerimiz ölüyor. Daha çok olduğunu bildiğimiz ama resmi olarak açıklanan rakamlarla dahi her gün 50 yurttaşımız, önlenebilir bir hastalık olan Covid-19’dan hayatını kaybediyor. Covid-19 Salgın sürecinin bilimsel yöntem, şeffaf veri ve ilgili tüm kesimlerin katılımı ile etkin ve koordineli bir anlayışla yönetilmesini istiyoruz. Covid-19 salgın sürecinin bugüne kadar ki yönetiliş biçimini yetersiz ve kaygı verici buluyoruz" dedi.

Ülkeyi yöneten yetkili kişi ve kurumlardan salgın tedbirleri, salgın bütçesi, salgın koordinasyonu, salgın planlaması konusunda acil, kapsayıcı ve inandırıcı program açıklamalarını beklediklerini ifade eden Prof. Dr. Kaynak, "Sağlık Bakanlığı’nı başta TTB olmak üzere bütün sağlık meslek odaları, sağlık sendika ve dernekleri ile birlikte 'Covid-19 işbirliği ve ortak çalışma meclisi' oluşturmasını talep ediyoruz. Hiçbir salgın vatandaşların bireysel çabalarıyla önlenemez. Bireysel tedbirler merkezi ve kapsamlı bir irade ve güven verici kararlarla birlikte uygulandığında anlamlı olur. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı il Hıfzıssıhha kurullarını işlevli kılmalı, başta Belediyeler ve kent konseyleri olmak üzere işçi-memur sendikaları, bütün demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarını sürece katmalıdır" diye konuştu.

"VAKALARI EVE GÖNDERİRKEN SALGINI KONTROL ALTINA ALAMAZSINIZ"

izmir-tabip-odasi-kritik-son-aylardayiz-aciklamasini-anlamakta-gucluk-cekiyoruz-781887-1.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın "Salgında son kritik ayları yaşıyoruz" açıklamasıyla ilgili konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Vakalar ve ölümler artarken nasıl kritik son aylardayız denilebiliyor anlamakta güçlük çekiyoruz. Sadece İzmir’de bir ayda yüzde 50’lik vaka artışı varken iki ayda ne değiştirmeyi düşünüyor Sağlık Bakanlığı? Birtakım etkinlikleri yasaklarken AVM’ler, kafeler, eğlence merkezi açıkken, düğünleri bir saatle sınırlandırırken, pnömoni vakalarını eve gönderirken bu salgını kontrol altına alamazsınız. Böyle bir tablo varken iki ay sonra pandemide başarıya ulaşılacağını söylemek çok zor. 31 Ağustos’ta okullar açılacak dendi ama vaka sayıları artınca 21 Eylül’e aldılar. Şu anki vakalar o dönemkinden daha çok. Bu koşullarda okullar nasıl açılacak?" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilerle kendilerine ulaşan verilerin birbiriyle uyuşmadığını belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı, “Dönem dönem bizim elimize ulaşan verilerle Sağlık Bakanlığı’nın verilerinin birbiriyle uyuşmadığını gördük. İzmir’de günlük ortalama 450-550 pozitif vaka varken akşam bin 500’lerde vaka tablosu açıklanıyor. Günlük vakaların yüzde 30'unun ilk 10’da olduğu söylenmeyen İzmir’den olması garip geliyor” dedi.

“SİYAH KURDELELER YÖNETEMEYENLERİN KARA YÜZÜDÜR”

MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin, ‘TTB haindir, kapatılmalıdır’ söylemlerinin sorulması üzerine açıklama yapan TTB Merkez Konsey Üyesi Mübeccel İlhan, “Pandemi sürecinde kaybettiğimiz sağlık çalışanlarıyla ilgili olarak acımızı, sağlıkla ilgili tedbirlerin bilimsel şekilde alınması yönündeki uyarılarımıza devam edeceğiz. Taktığımız siyah kurdeleler hem kaybettiğimiz canlarımız için yasımızın göstergesi hem de süreci yönetemeyenlerin kara yüzüdür” dedi.