İzmir Tabip Odası, sağlık çalışanlarına uygulanan şiddete yönelik etkin bir yasanın olmamasına tepki çeken açıklama yaptı. Açıklamada Kadir Songür’ün davasına değinen İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kaynak, 8 Aralık’ta görülecek olan davada ceza indirimi olmaması gerektiğini vurguladı.

İzmir Tabip Odası'ndan Kadir Songür davası öncesi açıklama: Ceza indirimi olmamalı

Geysu MALAY

Kadir Songür davası öncesi basın açıklaması yapan İzmir Tabip Odası, davada ceza indirimi olmaması gerektiğini söyledi.

2019 yılında, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğinde görevli asistan Dr. Kadir Songür, bir hastasının jiletli saldırısı sonucunda, boynundan derin kesi ile hayati tehlike geçirecek şekilde yaralandı. Saldırgan hakkında öldürmeye teşebbüs suçlamasıyla kamu davası açılırken, İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonucunda sanığın adam öldürmeye teşebbüs suçundan 20 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.

Davayla ilgili açıklama yapan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Sanığın kişiliği, sosyal ilişkileri, eylemden sonraki ve yargılama sırasındaki davranışları, pişmanlık göstermemesi gibi gerekçelerle sanık hakkında verilen cezada indirim uygulanmamıştır. Saldırganın planlayarak gerçekleştirdiği bu eyleminin cezasız kalmaması, hekimleri ve sağlık çalışanlarını sağlıkta şiddete karşı verdikleri mücadelede umutlandırmıştır” dedi.

KARAR DURUŞMASI 8 ARALIK'TA

İstinaf incelemesi yapan İzmir Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 4. Ceza Dairesi tarafından bu kararın bozulduğunu dile getiren Prof. Dr. Kaynak, “Bozma kararında, sanığın akıl sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için rapor alınması gerekliliğine vurgu yapılmış; ayrıca sanığın eyleminin 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasını gerektiren bir eylem olduğu değerlendirmesi yapılmıştır. İzmir BAM 4. Ceza Dairesi’nin, bozma kararı sonrası, Adli Tıp Kurumundan görüş alınmış ve sanığın akıl sağlığının yerinde olduğu tespit edilmiştir. İzmir BAM 4. Ceza Dairesi’nin sanık hakkında verilen cezanın indirilmesi yönündeki kararı sonrası İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi yeniden bir karar verecektir. Davanın karar duruşması 8 Aralık 2021 tarihinde yapılacaktır. Mahkemeden beklentimiz, önceki kararında ısrar etmesi ve sanığa verilen cezada indirim yapılmamasıdır” ifadelerini kullandı.