İzmir Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Kadın Sempozyumu'na ev sahipliği yapıyor. Kadına karşı şiddet ve çözüm yollarına dikkat çekmenin hedeflendiği sempozyumda, farklı coğrafyalarından gelen kadınlar kendi ülkelerindeki özgün mücadele yöntemlerini paylaşacak.

İzmir, Uluslararası Kadın Sempozyumu'na ev sahipliği yapıyor

Aycan KARADAĞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Atölye Kültür Sanat işbirliğinde düzenlenen Uluslararası Kadın Sempozyumu’nun ilk oturumu Mustafa Necati Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Farklı coğrafyadan kadınların yer aldığı ve kadın hak mücadelesinin evrenselliğinin konuşulacağı sempozyumun ilk oturumuna; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhuriyet Halk Partisi CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, CHP Ankara Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Gamze Taşçıer ve farklı ülkelerden kadın mücadelesini yürüten kadınlar katıldı.

Sempozyumun ilk gününde Gamze Taşçıer moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide; hukukçu Nazan Moroğlu, Afgan Kadın Aktivist Valvala Jabal, Uluslararası Üniversiteli Kadınlar Federasyonu Başkan Yardımcısı Başak Ovacık konuşmacı olarak yer aldı.

nazliaka-izmir-de-uluslararasi-kadin-sempozyumu-nda-konustu-taliban-i-da-taniyani-da-tanimiyoruz-932706-1.

‘KADIN İRADESİNE İHTİYAÇ VAR’

Programın açılış konuşmasını yapan İBB Başkanı Tunç Soyer, “Kadın mücadelesinin evrenselliği açısından çok kıymetli gördüğüm, doğudan ve batıdan kadın aktivistlerin katıldığı bu sempozyum; tarih boyunca Doğu’nun Batı’ya açılan ilk kapısı, Batı’dan Doğu’ya bakışın ilk penceresi olan İzmir’in ev sahipliğinde gerçekleşiyor. Bu nedenle mutlu ve gururluyum. Amacımız, ülkemiz ve dünyada her geçen gün artan kadına karşı şiddeti bir kere daha gündeme taşımak ve çözüm yollarını işaret etmek. Şiddet gören kadınlar ayrı ülkelerde yaşayıp ayrı dillere, dinlere veya etnik yapılara sahip olsa da; yaşadıkları sorunlar ve mücadeleleri birbirine çok benziyor. Eşitlik, adalet, demokrasi ve özgürlük dünya kadınlarının temel ve meşru talepleri. Bu değerli sempozyumda ülkemiz haricinde farklı coğrafyalarından gelen kadınlar kendi ülkelerindeki özgün mücadele yöntemlerini paylaşacak. Sorunların çözümünde kadınların iradesine ihtiyaç duyduğumuz bir kez daha burada ifade edilmiş olacak” dedi.

izmir-uluslararasi-kadin-sempozyumu-na-ev-sahipligi-yapiyor-932713-1.

NAZLIAKA: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ YENİDEN YÜRÜRLÜĞE SOKACAĞIZ

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka da “Tek adamın bir gece yarısı aldığı kararla İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararı verildiğinden bu yana biz de ‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz’ dedik ve vazgeçmemeyi sürdürüyoruz. Biz kadınlar birbirimize görünmez iplerle bağlıyız. Dayanışma gücümüzü yükselttik ve kadın düşmanı zihniyete karşı bir araya geldik. Kadınlar için can simidi olan İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmek demek kadının en temel hakkı olan yaşam haklarını elinden alınması demek. Biz de yaşam hakkı için mücadelemizi sürdürüyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nin gerekliliklerini yerine getirselerdi en az 3 bin kız kardeşimiz daha hayatta olacaktı, çocuklara istismarda bulunanlar delil yetersizliği nedeniyle serbest kalmayacaktı, uygulansaydı birçok kişi bugün iyi hal indirimleriyle, cezasızlıkla sokakta dolaşmayacaktı. Birçok kız kardeşimiz şiddete maruz kalmayacaktı. Biz, itaat et rahat et diyenlere karşı itiraz et rahat et diyoruz. Kadın cinayetleri politiktir. Kadına can simidi olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı alanları ilk seçimde sandığa gömeceğiz” diye konuştu.

Nazlıaka şunları söyledi: “Seçildikten sonra da Millet İttifakıyla birlikte ilk 1 hafta içerisinde İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe sokacağız. Ama başkaları gibi ‘mış’ gibi yürürlüğe sokmayacağız, tek tek tüm maddelerini uygulayacağız. Aramızda Afgan arkadaşlarımız var, şunu da söylemek isterim. Erdoğan bir açıklama yaptı, ‘Taliban ile ters düşen bir yanımız yok’ dedi. Biz o açıklamayı reddediyoruz. Taliban’ı tanımıyoruz, tanımayacağız, tanıyanı da tanımıyoruz!”