İzmir Valiliği’nin, mahkemenin iptal kararına rağmen Çeşme'de süren RES yapımı için hukuksuz bir şekilde çalışma izni verdiği öğrenildi.

İzmir Valiliği’nden hukuksuz çalışma izni

BERKAY SAĞOL

İzmir Çeşme'de Germiyan Mahallesi yakınlarına yapılmak istenen Rüzgar Enerjisi Santralları'na (RES) karşı tepkiler büyüyor. Geçtiğimiz hafta çevreciler ve Germiyan halkı tarafından protesto edilen RES inşaatlarının mahkeme kararına rağmen başladığı öğrenildi.

2016 yılında İzmir İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen “ÇED Gerekli Değildir” kararı, 2017 yılında Danıştay 14. Dairesi tarafından onaylandı.

Aydın Valiliği görevi süresince JES Şirketleriyle olan ilişkileri ve o şirketlere verdiği izinlerle gündeme gelen Yavuz Selim Köşger, daha sonra İzmir Valiliği görevine atandı. İzmir Valiliği’nin davayı kaybetmesine ve nihai mahkeme kararı olmasına rağmen, 20 Ağustos’ta Güral Porselen şirketine inşaat yasağından muafiyet verdiği öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz hafta mahkeme kararına rağmen RES inşaatlarına başlayan Güral Porselen’i, İzmir, Çeşme, Urla’dan gelen çevreciler, STK temsilcileri ve Germiyan halkı protesto etmişti. Çevreciler daha sonra Germiyan Kislecik mevkiindeki Güral Porselen tarafından tahrip edilen alanına gitmiş ve inşaat sahasında Antik Roma devrinden kalan Roma Mezarları, antik su kuyusu ve antik kilise temellerinin tahrip edildiğini tespit etmişti.