İzmir Valisi mahkeme kararlarına rağmen Çeşme Turizm Projesi’nin hayata geçirilmesi için kamuoyu baskısı oluşturmaya çalışıyor. Avukat Şehrazat Mercan, valinin yaptığı açıklamaların hukuksuz olduğunu söylüyor.

İzmir Valisi hukuk tanımıyor
Fotoğraf: BirGün

Aycan KARADAĞ

İzmir’in ‘Kanal İstanbul’u olarak tanımlanan ve kenti felakete sürükleyecek Çeşme Turizm Projesi’ne karşı mücadele devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, odalar ve yaşam savunucularının projeye karşı açtığı davalar sonrasında geçen kasım ayında proje durduruldu. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (DİDDK) proje için Danıştay 6. Dairesi tarafından verilen ‘Yürütmeyi Durdurmayı Ret’ kararını kaldırırken, projenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in, mahkeme kararlarına rağmen Çeşme Turizm Projesi’yle ilgili basına yaptığı açıklamalar dikkat çekti. Projenin İzmir’e seviye atlatacağını iddia eden Köşger, “Bu iki aşamalı bir proje. Önce bir safhada Cumhurbaşkanlığı kararıyla belli bir hektar Çeşme Turizm Bölgesi olarak ilan edilmiş, ikinci aşama daha da genişletilerek belli bir projeye ulaştırılmış. Yargının yürütmesini durdurduğu, ikinci aşamadır. İlk aşamadaki 9 bin 574 hektar alan, sonraki genişlemeyle birlikte 12 bin 145 hektara ulaşıyordu. Yargı, ikinci aşamada genişletilen alanın yürütmesini durdurdu. İlk aşamanın projesi devam ediyor ve bakanlıkta onay bekliyor. Onay çıktıktan sonra burada turizmle ilgili yatırımlar devam edecek. İzmir’in daha iyi hale gelmesi için harekete geçilmesi gereken hangi alan varsa harekete geçmeye çalışıyoruz. İzmir’i süratli bir şekilde dönüştürmek için gayret lazım. O hedefe doğru bütün unsurlarla hedefe ilerlememiz lazım” ifadelerini kullandı.

KAMU YARARI YOK

Vali Köşger’in açıklamaları tepki çekti. Projenin iptali için açılan davanın avukatlarından olan Şehrazat Mercan, projeyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı sonrası hiçbir çalışmanın yapılmaması gerektiğini belirtti. Mercan, “27 Ekim 2021’de yapılan keşiften sonra 190 sayfalık bir bilirkişi raporu geldi. Raporda bu işin burada yapılmasının kamu yararına faydası olmadığı gibi ekolojik olarak ve alan kullanımının bölgeye yararı olmadığına dair bir de rapor geldi. Bu rapordan sonra Danıştay 6. Daire keşfi yapan başkan vekili Ahmet Arslan hariç diğer dört üyenin ret kararıyla yürütmenin durdurulması kararı reddedilmişti. Biz bu kararı idari mahkemeler kurumuna götürerek yürütmeyi durdurma kararı aldık. Turizm Bakanlığı’na başvuru yaparak idari yargılama usulünün 27. Maddesi’ne göre bütün kurumları plan, ruhsat gibi işlemleri iptal ederek yürütmeyi durdurmaları gerektiğine dair bilgilendirdik. Bu noktadan sonra Valinin bu şekilde konuşması verilen hukuki kararı tanımadığını gösterir” diye konuştu.

Mercan şunları dile getirdi: “Mahkeme kararından sonra alınan sit kararlarını ve dosyanın içinde bulunan planların hiçbirisinin ortada gerekçesi yoktur. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın acilen projeyi iptal etmesi lazım. Projenin kamu yararı yoktur. Bizim mücadelemiz devam edecek.”

PROJE HAKKINDA

Çeşme Turizm Projesi, İzmir’in Urla ilçesine bağlı Zeytineli köyünden Çeşme’ye bağlı Alaçatı ve Ildır’a uzanan 16 bin hektarlık alanı kapsıyor. Buradaki doğal sit alanları, zeytinlikler dâhil tarım ve mera alanlarının vasfı projeye göre değiştirildi.

Proje için Resmi Gazete’de 12 Şubat 2020’de yayınlanan alan belirme kararına karşı; TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Ege Çevre ve Kültür Platformu ve 100 yurttaş dava açarak yürütmeyi durdurma talebinde bulundu. Geçen mart ayında da, Danıştay 6. Dairesi’nce atanan bilirkişi heyeti bölgeye giderek, inceleme yaptı. Raporda, projenin ‘kamu yararına uygun olmadığı’ görüşüne varıldı. Danıştay 6. Dairesi ise yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Davacılar ise kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na taşıyarak, sonuca itiraz etti. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından ise itiraz kabul edildi. Kurul, yürütmeyi durdurma talebini reddeden kararı kaldırması ve işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.