İzmir Yaşam Alanları, bünyesinde 900 tondan fazla asbest olduğu iddia edilen Brezilya donanmasına ait Nae Sao Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa'da sökümüne izin verilmesine tepki gösterdi. Açıklamada, “Bakanlığın bu olurunu, yaşama kast eden bu alışverişi kabul etmiyoruz. Ölüm gemisini ülkemizde istemiyoruz” denildi.

İzmir Yaşam Alanları: 'Ölüm gemisini ülkemizde istemiyoruz'

BİRGÜN EGE

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, Brezilya donanmasına ait Nae Sao Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa'da sökümü için verdiği izine tepkiler sürüyor. İzmir Yaşam Alanları yaptığı yazılı açıklamada, bünyesinde 900 tondan fazla asbest olduğu iddia edilen savaş gemisinin yaratacağı tehlikeye dikkat çekti.

Açıklamada, “Bakanlıktan bile bile lades. O gemi Türkiye’ye gelmemelidir, bu sözde ‘şartlı’ onaydan hemen geri dönülmelidir. Öncelikle, o bölgede çalışan emekçilerin sağlığı ve canı için, söküm sonucu çıkacak malzemelerin depolama alanlarında, hava, toprak ve su kirliliğini artırmamak için, tüm yaşam alanlarının, ekolojik yapının ve canlıların geri dönülemez şekilde yok olmaması, sağlığını yitirtmemesi için o gemi Türkiye’ye gelmemelidir. Ülkemiz ne gemi sökümlerden çıkan nükleer atıkların, ne de batının çöplerinin yığıldığı merkez olmamalıdır. Gaziemir’deki nükleer atığın kaynağının gemi sökümü olduğu konusunda görüş ortaklığı varken, bu meseleye henüz bir çözüm bulmayan /bulamayan Çevre Bakanlığının şimdi de bile bile, bu onayı vermesi kabul edilebilir değildir. Bakanlığın bu olurunu, yaşama kast eden bu alışverişi kabul etmiyoruz” ifadelerine yer verildi.

GEMİ SÖKÜM TESİSLERİNİN TÜMÜ HEMEN KAPATILSIN

Açıklamada şunlar belirtildi: “Ölüm gemisini ülkemizde istemiyoruz. Fransa 40 yıl çeşitli operasyonlarda ve nükleer denemelerde kullandığı bu savaş gemisi ile ilgili sorumlulukları kabul etmeli, tüm kirliliklerin sökülme ve çıkarılması işini üstlenmeli, kendi atıklarını, kendisi bertaraf etmelidir. Ülkeler nükleer atıklarına sahip çıkmalı, güvenli bir bertaraf noktasını oluşturmalı, tüm insanlık için sağlıklı ve radyasyonsuz bir ortamı garanti etmelidir. İzmir Yaşam Alanları olarak diyoruz ki; doğaya, yaşam alanlarımıza verilen tahribatın para ile ölçülebilecek karşılığı yok. Yaşamak ve var olmak her canlının doğal hakkıdır. Gemileri kimler kullandıysa onlar söksünler. Aliağa’da bulunan sağlığı tehdit eden gemi söküm tesislerinin tümü hemen kapatılsın.”