İzmir Yaşam Alanları, Çeşme Yarımada Projesine de, İnciraltı’nda tarım alanlarının yok edilmesine de karşı olduklarını açıkladı.

İzmir Yaşam Alanları: Öncelikli olan yaşam mı, yatırım mı?

BİRGÜN EGE

İzmir Yaşam Alanları, Çeşme Yarımada Projesine de, İnciraltı’nda tarım alanlarının yok edilmesine de karşı olduklarını, her iki konuda da taraf ve muhatap olduklarını duyurdu. Öncelikli olanın 'yaşam mı, yatırım mı?' olduğunu sorarak, bölgede geri dönülmez yola girilmesini engellemek için çağrı yaptı.

İzmir Yaşam Alanları tarafından yapılan yazılı açıklamada, Yarımadayı Ranta Açan Talan Projesi’nin doğru bir proje olmadığı belirtilerek, “Söz konusu alan, 47 km kıyıyı, 2 bin hektar deniz alanını kapsayan 16 bin 624 hektarlık, Çeşme Yarımadası’nın yüzde 55’ini oluşturan bir alan. Aynı zamanda Alaçatı ile Zeytineli arasında, Ildır civarını da içeren bir alan ve yüzde 97’si kamuya ait bir alan” denildi.

“YAŞAMDAN YANA TARAF OLACAĞIZ”

Proje gündeme geldiği günden bu yana, taraf ve muhatap olduklarını dile getirerek projeye itiraz edildiği belirtilen açıklamada, “Meslek Odaları, çevre örgütleri, kent konseyleri, ekoloji duyarlığı olan partilerle birlikte, hem hukuksal hem bilimsel hem de toplumsal itirazlarımızı dile getiriyoruz. Projenin haktan yana, yaşamdan yana, Çeşme’liden ya da İzmir’liden yana olmadığını; floraya, faunaya, yaşama, tarihe ve turizme karşı olduğunu, ‘hatalı bakışı’ düzeltmeye, dönülmez yola girilmesini engellemeye çalışıyoruz. Bununla ilgili açıklamalar, toplantılar yapıyoruz, bildiriler yayınlıyoruz. Bakanlık ne pandemi dinliyor, ne açıklamaları duyuyor, ne bilim insanlarının, odaların, ne de yöre insanının itirazlarını duyuyor. Aynı masada oturan yerel yöneticiler de ‘çekincelerimiz var ama daha proje yeterince net değil’, ‘denetim bizim elimizde’, ‘zararlı bir projeye yol vermeyiz, önemli olan istihdam’ gibi avutucu, günü kurtarıcı, konuyu esas noktasından uzaklaştıran sözlerle günü geçiriyorlar” ifadeleri kullanıldı.

İzmir Yaşam Alanları tarafından son olarak şu ifadelere yer verildi: “Yarımada’da bu geri dönülmez yola girilmesini engellememiz lazım. Biz söylemeye devam edeceğiz, bu talan projesi gündemden düşene kadar sormaya devam edeceğiz. Biliniz ki, yaşam alanlarımızı korumaya, onlara sahip çıkmaya devam edeceğiz. Yaşamdan yana taraf olarak, alanlarımızı ranta, talana feda etmeyeceğiz. Bu talan projesi geri çekilene kadar taraflığımızı da, muhataplığımızı da sürdüreceğiz."