İzmir’de 68 kurum, zeytinlik alanlarla madencilik faaliyetinin yürütülmesinin önünü açan yönetmelik değişikliğine karşı eylem yaptı. Yapılan açıklamada, “Yaşadığımız bu doğayı ve toprakları korumak için mücadelemiz omuz omuza artarak devam edecektir. Barışın simgesini yok etmeye çalışanlar kendi savaşları içinde yok olacaktır” denildi.

İzmir zeytin için birleşti: Doğamız için omuz omuza mücadelemiz devam edecek

Aycan KARADAĞ

Zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetleri yürütülmesinin önünü açan yönetmeliğin yürürlüğe girmesine tepkiler sürüyor. İzmir’in Güzelbahçe ilçesi Yelki Mahallesi’nde EGEÇEP(Ege Çevre ve Kültür Platformu), ve Çeşme Çevre Platformu çağrısı ile 68 kurum bir araya gelerek yönetmeliğin iptal edilmesi için eylem düzenledi.

Eyleme; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekilleri; Tacettin Bayır ve Özcan Purçu, CHP’li ilçe belediye başkanları, DİSK(Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK), İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, İzmir Kent Konseyi ve çok sayıda dernek, sivil toplum kuruluşu katıldı. Eylemde Grup Dost Yürek, zeytin mücadelesi için eylem gününe özel besteledikleri şarkıyı seslendirdi.

Eylemde ortak basın açıklamasını okuyan Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Ahmet Güler, “2017 tarihli Maden Yönetmeliği zaten gerekli istisnaları madencilik lehine vermişken, 1 Mart 2022 tarihli yönetmelik değişikliği ile Ege’de ve de ülkemizin her yerindeki zeytinliklerimizin talanına normlar hiyerarşisine aykırı bir şekilde yeni bir yasal kılıf hazırlanmaktadır. Biz bu toprakların sevdalıları, zeytinimize, tarım alanlarımıza, doğamıza, yani yaşama sahip çıkıyoruz. Yaşadığımız bu doğayı ve toprakları korumak için mücadelemiz omuz omuza artarak devam edecektir. Bu saldırılar bitene kadar her karış toprağında bu hainlikleri yapanların karşısında olacak, hukuk tanımazlara karşı her zaman hukukun üstünlüğünü savunarak geleceğimize sahip çıkacağız. Unutulmamalıdır ki barışın simgesini yok etmeye çalışanlar kendi savaşları içinde yok olacaktır” diye konuştu.

EL ELE VERMEKTEN VAZGEÇMEYELİM

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de, doğayı savunmaya devam edeceklerini söyledi. Soyer, “Biz korumak ve sahip çıkmak zorundayız. Belediye başkanları olarak asli görevimizin içinde yaşadığımız doğaya sahip çıkmak olduğunu biliyoruz. Ama şunu da biliyoruz ki; doğaya sahip çıkmak, hayata sahip çıkmaktır. Doğaya ve hayata sahip çıkmak aynı zamanda cesaret gerektirir. Hayatı savunmaya, doğayı savunmaya devam edeceğiz. Biliyoruz ki bunu yapmazsak, hayata sahip çıkmazsak, zeytinimize sahip çıkmazsak birileri onu yok etmek için bombasıyla silahıyla geliyor. Bugün dünyada yaşanan bu büyük savaş hayatı savunmayanların ödediği bedeldir. Biz savunmaya devam edeceğiz. Biz doğamızı korumaya, zeytinimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Tek yapmamız gereken birbirimize önce sahip çıkmayı, birbirimizle uyum içinde bu mücadeleyi sürdürmeyi başarmaktır. Ben bu duygu düşüncelerle çok yakın olduğumuza inanıyorum. Çok, çok yakınız… Doğadan yana, hayattan yana bir iktidarı kurmaya ilk defa bu kadar çok yakınız. Yeter ki, omuz omuza olmaktan, el ele vermekten vazgeçmeyelim” ifadelerini kullandı.

DOĞAYI KORUMAMIZ LAZIM

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ise, “Bu bölge doğal karakteri korunacak olan alan… Ancak burada Go Kart pisti yapılmak istenmişti, sizde bizimle mücadele etmiştiniz. Güzelbahçe çok güzel bir yer, burayı geliştirmek zorundayım. Ancak koruyarak geliştirmek zorundayım. Bunun içinde zeytin varsa, hem doğayı hem de zeytini korumamız lazım. Türkiye'de çevre çok önemli, enerji de çok önemli ancak çevreyi yok ederek enerji elde etmek geleceğimizi de yok etmek demektir” dedi.

ZEYTİN BİZİM KUTSALIMIZDIR

TMMOB İzmir İKK Sekreteri Aykut Akdemir de şunları kaydetti: “Yönetmeliğin iptaline ilişkin davamızı açtık. Son 20 yıldır tüm korunması gereken alanların ranta teslim edildiği bir dönemi yaşıyoruz. Zeytin üzerinden yürüttüğümüz bu mücadele tüm yaşam alanlarını, korunması gereken alanları ilgilendiriyor. Çeşme Projesi diye icat edilen bir ucubenin bütün tarım alanlarını yok etme, koylarımızı zapt etmesine karşı direncimizi sürdürüyoruz. Tarım alanları için başka ülkelerin milyarlarca dolar harcadığı bir dönemde biz İnciraltı’nı imara açıyoruz. Buna itirazımız var. İnciraltı bir tarım alanıdır, korunmalıdır. Zeytin bizim kutsalımızdır. Bir kez daha sesleniyoruz; tüm yaşam alanlarımızı ranta teslim etmemek için omuz omuza olacağız.”