Millet İttifakı’nın İzmir il başkanları, kentteki muhtarların seçim gününe ilişkin görevleri ile ilgili kamu yetkilileri tarafından baskıya maruz kaldığını belirterek, “Valimize, kaymakamlarımıza seslenmek istiyoruz; muhtarlarımıza baskı yapmaktan vazgeçin” dedi

İzmir’de muhtarlara baskı iddiası

BİRGÜN EGE

Millet İttifakı’nda yer alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Gelecek Partisi, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti’nin İzmir il başkanları Kemeraltı’nda ortak basın açıklaması yaptı.

İl başkanları İzmir’de muhtarların seçim gününe ilişkin görevleri ile ilgili kamu yetkilileri tarafından baskıya maruz bırakıldıklarını ve engellenmeye çalışıldıklarını söyledi, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve kaymakamlara seslendi. Başkanlar ayrıca, vatandaşa ‘sandıklara sahip çıkalım’ çağrısı yaptı. 

Seçim günü ile ilgili muhtarlara baskı yapıldığını belirten CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, “Bugün 6 siyasi partinin il başkanları olarak Kemeraltı’nda esnaf ziyareti yaptık. Bugün özellikle muhtarlara yapılan baskılarla ilgili açıklamak yapmak üzere buradayız. Narlıdere Kaymakamlığı muhtarlara telefon açtırarak, seçim günü asla okullara giremeyeceklerini, okullarda olamayacaklarını, vatandaşlarla bir araya gelemeyeceklerini, bunu yasakladıklarını söylüyorlar. Yazılı olarak da bunu göndereceklerini söylüyorlar. Bugün muhtarlarla, muhtar dernekleri başkanlarıyla bir araya geldik. Muhtar dernekleri başkanlarımız da buna benzer baskılardan söz ediyorlar. Hiçbir kaymakam, hiçbir vali, Anayasa’nın dışında bir emir veremez. Kimseye emir veremez. Ayrıca muhtarlarımız, vatandaşın oyu işe seçilmişlerdir. O yüzden baskılara maruz bırakılamaz. Her vatandaş, Anayasal hakkı olarak istediği yere girer de çıkar da… Seçim güvenliğini tehlikeye atmadıkları sürece okullara girerler de çıkarlar da… Öncelikle Valimize, kaymakamlarımıza seslenmek istiyoruz; muhtarlarımıza baskı yapmaktan vazgeçin” dedi. 

Kamu kurumlarındaki yetkililere seslenen İYİ Parti İzmir İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu, “Sadece muhtarlar özelinde değil Türkiye genelinde hiçbir soru işaretine sebebiyet vermeyen bir seçim istiyoruz. Bu, Türkiye’nin kaderinin oylandığı, bir nevi bir referandum olacak. Temiz ve düzgün bir seçim için hem seçim esnasında hem seçim sonrasında milletimizin iradesinin sağlıklı bir şekilde sirayet etmesi için elimizden geleni yapacağız. Buradan tüm kamu kurumlarındaki yetkililere sesleniyorum; temiz bir seçim için hep beraber çaba sarf edelim. Aklımızda herhangi bir soru işareti kalmayacak şekilde bu seçimleri tamamlayalım” ifadelerini kullandı.