İzmir Barosu üyesi avukatlar, İstanbul'da Oktay Dönmez tarafından katledilen avukat Dilara Yıldız’ı andı. Yapılan açıklamada, “İkiyüzlü politikaların, cinsiyetçi söylemlerin sahipleri tetiği doğrudan çekmedilerse de silahı tutan el onlarındı” denildi.

İzmirli avukatlar, katledilen meslektaşları için sokakta

BİRGÜN EGE

İstanbul'un Tuzla ilçesinde, Avukat Dilara Yıldız silah zoruyla götürüldüğü restoranda Oktay Dönmez isimli erkek tarafından tabancayla vurularak katledildi. Olay sonrası gözaltına alınan Oktay Dönmez'in, Dilara Yıldız'ı daha önce tehdit ettiği öğrenildi. Oktay Dönmez “tasarlayarak öldürme”, “silahla yağmaya teşebbüs”, “silahla cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından tutuklandı.

İzmir Barosu üyesi avukatlar, katledilen meslektaşları avukat Dilara Yıldız için sokağa indi. İzmir Adliyesi önünde toplanan avukatlar, kadınları koruyacak olan yasaları uygulanmasına engel olan, bu yasaları sürekli tartışmaya açan herkesin bu cinayetlerden sorumlu olduğunu söyledi.

İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Elçin Kılınçer Ot, yasaların eksiksiz uygulanmasını, önleyici, koruyucu tedbirlerin alınmasını, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak politikaların uygulanmasını sağlamayanların dün bir kadını daha öldürdüğünü belirtti.

'SİLAHI TUTAN EL ONLARINDI'

Ot, “Biliyorsunuz değil mi? Şimdi, yetkili ağızlardan taziyeler dile getirilecek, failin mutlaka cezalandırılacağına ilişkin alışkın olduğumuz sözler uçuşacak ortalıkta. Meslektaşımız Av. Dilara Yıldız ise bir daha kimseye sarılamayacak, yarını olmayacak. Yalnızca kadın olduğu için ve birine istemiyorum dediği için elinden alındı tüm hayatı, umutları, sevdaları, gelecek hayalleri. Sevdiği hiçbir şeyi yapamayacak artık. İstese de dünyayı dolaşamayacak, kendine ait bir hayat kuramayacak, koklayamayacak bir çiçeği artık. Yarına bir gelecek değil, kadın cinayeti sonucu öldürülmesinin derin üzüntüsü ve öfkesini bırakacak yalnızca” dedi.

Ot, ikiyüzlü politikaların, cinsiyetçi söylemlerin, bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nden imza çekenlerin, silah tutan ele hayat veren bedenler olduğunu dile getirdi ve ekledi: “Bu nedenle, Dilara Yıldız’ın kanı onların da ellerine bulaştı. Yalnız Dilara’nın değil, bir istatistik verisi yapmaya, rakamlardan ibaret kılmaya, unutturmaya çalıştıkları, tüm eril şiddet kurbanı kadınların kanı bulaştı ellerine. İzmir Barosu avukatları olarak eski nişanlısı tarafından katledilen meslektaşımız Dilara Yıldız’ı çok büyük bir üzüntü ile anıyor, olayın takipçisi olacağımız ve failin/faillerin cezasız kalmasına izin vermeyeceğimizi tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz. Bir kez daha yetkililere sesleniyoruz: Eril şiddeti durdurun.”