Selçuk’un Belevi Mahallesi'nde çadırda kalan Roman yurttaşlar “Tek istediğimiz bir an önce başımızı sokacağımız bir ev. İnsanca yaşamak istiyoruz” dedi

İzmirli Roman yurttaşlar Belevi'de çadırda: Gariban insanlarız, ekmek nerede biz oradayız

Aycan Karadağ

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’nun Selçuk’un Belevi Mahallesi’nde kendisine ait arazinin bir bölümünü Valiliğe bağışlaması ve bir bölümüne de Roman vatandaşları yerleştirmesi tartışmalara yol açtı. Bölgede halen 21 hanede toplam 55 Roman vatandaş, 3 aydır çadırda yaşıyor.

İzmir Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Belevi konusu için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İlçe Başkanı Mehmet Karanfil ile birlikte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. CHP Genel Merkezi’nde gerçekleşen ve CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’nun da katıldığı toplantıda Belevi konusu masaya yatırıldı. Kılıçdaroğlu, söz konusu çadırların bulundukları bölgeden kaldırılarak, yasalar çerçevesinde ne gerekiyorsa yapılması talimatını verildi.

BirGün olarak bölgeye giderek Roman vatandaşlar ile konuştuk. Bölgeye gelmeden önce İzmir’in çeşitli yerlerinde kiracı olarak yaşayan Roman vatandaşlar, iş olarak hasır, sepet örme ve şemsiye yapma işleri ile uğraşıyorlar. Birçoğu da havaların soğuması ile hastalıkla mücadele ediyor.

Süreci anlatan Roman vatandaşı Gürkan Kalaycı, “Ben Karşıyaka Örnek köylüyüm. Orada yaşıyordum. Çalışma amaçlı farklı yerlere gidiyoruz. Evimiz barkımız maalesef yoktu. Buraya geçişimiz Özcan Purçu vekilin sayesinde oldu. Vekilimiz, evi-barkı olmayan vatandaşlar için bir projeye imza attı. Bizim de çalışma alanımızın geniş olması lazım. Getirdiğimiz malzemeler büyük. Çalışma arazisi o yüzden büyük olması lazım. Burası bizim için uygun bir arazi. Burada 55 kişi yaşıyor. Hepimizin bu işi yapıyoruz. Çocuklarımız okul için Selçuk’a gidiyor 3 aydır. Eğitim konusunda bir problem yok” diye konuştu.

İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ

Tek istediklerinin konut olduğunu ifade eden Kalaycı, “Çadırlarda kalıyoruz. Havalar soğuk. Hasta olunuyor. Barakalarda kalmak istemiyoruz. Biz de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Bu konuda devlet büyüklerinin bize destek olması gerekiyor. Asker gönderiyoruz. 2 ay içerisinde bu çadırlardan 2 kişi askere gidecek.

Devlet, ‘Sen Roman vatandaşısın, vergi ödemeyeceksin, askere gitmeyeceksin’ demiyor. Roman vatandaşları, kimseye zarar vermez. Roman vatandaşları, toprağına sahip çıkar. Devlet Suriyeli vatandaşlara sahip çıkıyor, bize neden sahip çıkmıyor? Biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz? Ötekileştiriliyoruz. Tek istediğimiz bir an önce başımızı sokacağımız bir ev. İnsanca yaşamak istiyoruz. Hak burada verildi burada istiyoruz” şeklinde konuştu.

Yadigâr Açar ise, “Bizlerin hiçbir zaman evi olmadı. Yoksul insanlarız biz. 21. yüzyılda göçebe gibi yaşayan insanlarız biz. Ekmek nerede biz oradayız. Böyle bir şans geldi elimize. Devlete bağışladı. 106 konut projesi ile böyle bir imkân oldu. Bu hakkın elimizden alınmasını istemiyoruz. Evi olmayan herkes bir ev ister. Biz de artık sıcak bir yuva istiyoruz. Biz de insanız. Yazıktır bize… Burası çok uygun bir bölge. İşimizden dolayı. Daha önce kiraladığımız evlerin yanında yapıyorduk. Zorlanıyorduk. Bu iş dışında başka bir işimiz yok. Karganın çöpleri bile kiraladığımız evlerin yanında mahalle tarafından sorun oluyordu. Burada olması bu yüzden çok iyi. Yarın 106 evlik mahalle olacak. Belevi halkına faydamız olacak. Hem ekonomik hem sosyal. Onların da bize olacak. Bu olay neden böyle kargaşaya varıldı, anlamış değilim. Burada olan tüm kişilerin GBT’leri sorunsuzdur. Bunu karakolda biliyor zaten. Yerel hakkın bizi desteklemesini istiyoruz. Bizi tanımaları isteriz. Biz tehlikeli insanlar değiliz” ifadelerine yer verdi.

izmirli-roman-yurttaslar-belevi-de-cadirda-gariban-insanlariz-ekmek-nerede-biz-oradayiz-684165-1.

GİDECEK BİR YERİMİZ YOK

Gülcan Tarsun da, “54 yaşındayım. Hastayım. 2 ay önce by-pass oldum. Hava ne kadar soğuk görüyorsun.Bu yaşta çadırlarda kalıyoruz ama mecburuz. Gidecek bir yerimiz yok. Kovsalar da dövseler de buradayız. Biz de herkes gibi yaşamak istiyoruz. Bir evimiz olsun istiyoruz. Bu yaşa kadar süründüm” dedi.
Hayime Tarsun ise, “Gidecek yerimiz yok. Gidecek halimiz de yok. Havalar soğuk. Dün gece sobamda yanmadı. Tek başıma yaşıyorum. 25 sene önce kocam öldü. Tek başıma mücadele ediyorum. Bir evim olsun istiyorum. Bıktım. Bizden beteri yok” diye belirtti. Şenay Çelik de, “Biz bu Türkiye Cumhuriyetinin insanıyız. Bizden asker gidiyor. Çocuk okutuyoruz. Milletvekilimiz de var doktorumuz da var. Bizi kötü tanıtmaya çalışıyorlar. Biz kötü insanlar değiliz. Biz garibanız. Garibanlık kötü değildir” diye konuştu.

CHP'nin Roman kökenli İzmir Milletvekili Özcan Purçu'nun Selçuk'un Belevi Mahallesi'nde bulunan 25 dönüm arazisini, bölgede çadırlarda yaşayan Roman vatandaşlar için konut yapılması amacıyla bağışlaması tartışması genel merkeze taşındı. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in önerisi ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Selçuk Belediye Başkanı Filiz CeritoğluSengel, Purçu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Gündeme Bakış'a konuşan Başkan Soyer, “Eksik anlaşılmalar giderildi. Genel başkanımız önemli bir iradeyi ortaya koydu. Kendisi tam bir liderlik örneği gösterdi. Tarafların yanlış anlaşılmalarını ortadan kaldıracak bu hikâyeyi uzun soluklu hale getirmek için gereğini yaptı” dedi.