Covid-19 pandemisi sebebiyle bir yıldır sanatlarını icra edemeyen müzisyenler ve sanatçılar açıklama yaparak, iyilik değil, sosyal ve ekonomik haklarını istediklerini vurguladı.

İzmirli sanatçılar: Yaşasın Ağustos böcekleri

BirGün EGE

Covid-19 pandemisi sebebiyle geçtiğimiz yıl Mart ayından beri birçok müzisyen işsiz kaldı. 1 yıldır sanatını icra edemeyen, sahnelere çıkamayan birçok müzisyen ve sanatçı intihar etti. ... İçin Sanat İnisiyatifi ile İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, seslerini duyurmak için Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açıklama yaptı.


Açıklamayı okuyan müzisyen Mertcan Titiz, pandemi sürecinde yaşadıkları sorunlara değinerek, “Biz de herkes gibi yaşamak ve mesleğimizi yapmak zorundayız. Çalışmak ve üretmek zorundayız. Sanatımızı icra ettiğimiz yerlerin de birçoğu bizim gibi battı. Ne işten çıkarılmamız yasaklandı ne kısa çalışma ödeneği alabildik ne de işsizlik ödeneği. Şanslı olanlarımız bir yardım kolisi içinde birkaç gofret, biraz bisküvi ve meyve suyuna hak kazandık. Hangi kurum gönlünden ne koparsa işte… ederimiz onların gözünde neyse… bazı dostlarımızın hayattan kopmaları manşetlere çıkınca o da.. Daha şanslı olanlarımız bir iki sefere mahsus, o da bir kaç yüz ile bir kaç bin lira arası küçük iyilikler aldılar. Ama bilin ki biz kimseden iyilik istemiyoruz” dedi.

“Biz enstrümanını ikinci el mağazasına satmak zorunda kalan müzisyenler, sahnesi kapanmış oyuncular, yönetmenler, oyun yazarları, sahne tasarımcıları, makyözler, ışıkçılar” diyen Titiz, yaşadıkları sorunları ise şöyle sıraladı: “Meslek tanımımız yok. Sosyal güvencemiz yok. Emeklilik, sağlık sigortası, kıdem tazminatı, sözleşme, toplu sözleşme hakkımız yok. İş güvencemiz yok. Lokavttan korkmuyoruz çünkü grev hakkımız bile yok.”

HAYATIN HER ALANINDAYIZ

Titiz, yaşadıkları sorunlara çözüm bulunmasını isteyerek, “Hayatın her alanında olup bu kadar hiçbir yerde olmamayı kabul etmiyoruz. Sayısı yüz binleri bulan insanların geçindiği bir sektörün emekçileri olan bizler; iyilik değil, sosyal ve ekonomik haklarımızı istiyoruz. Yardım değil, mesleki olarak kendimizi tanımlamak ve tanınmak istiyoruz. Sigorta, sözleşme, iş güvencesi, sosyal güvence istiyoruz” diye konuştu.