Efemçukuru için Elele Hareketi, İZSU’nun Efemçukuru için açtığı davaya destek olduklarını açıklayarak, 16 Ekim’de gerçekleşecek olan keşfe çağrıda bulundu.

İzmirli suyuna sahip çıkıyor

BİRGÜN EGE

İzmir'in su havzası Efemçukuru'nda Kanadalı Tüprag şirketi 9 yıldır altın çıkarıyor. Şirket şimdiye kadar kapasitesini 2,5 kat artırmak için ÇED olumlu kararı aldı. İZSU ise bu ÇED olumlu kararının iptali için dava açtı. Efemçukuru için Elele Hareketi, İzmir Bölge İdare Mahkemesi’nde bir açıklama yaptı.

Açıklamaya; Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, İzmir Yaşam Alanları, Konak Kent Konseyi, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve EGEÇEP destek verdi.

UYUYAN CANAVAR UYANDIRILIYOR

Yapılan açıklamada, Efemcukuru'nda kayanın arsenik yönünden zengin olduğu vurgulanırken, “Orada değil altın madeni, taş ocağı bile açılamaz. Çünkü bu madencilik etkinlikleriyle ağır metal içeren minerallerin suda çözünürlükleri artıyor ve yeraltı sularının kirlenmesi kaçınılmaz oluyor. Cevher ayrıştırıldıktan sonra geriye kalan ezilmiş, ufalanmış, parçalanmış, öğütülmüş atık toprak, ağır metallerce zenginleşmiş olacağından hem yüzey hem yeraltı suları ve hem de çevredeki tarımsal toprağın kirletilmesi için önemli risk oluşturuyor. Ayrıca cevheri zenginleştirmekte kullanılan flotasyon (yüzdürme) ve kalsinasyon ( kavurma) işlemleri sırasında azot bileşikleri havaya karışıyor ve asit yağmurları olarak civara yağıyor. Asit yağmurları da topraktaki ağır metalleri çözüyor ve suyun, toprağın kirlenmesine neden oluyor. Yani milyonlarca yıldır doğayla barışık, sessiz yaşayan ağır metaller hareketlendiriliyor, uyuyan canavar uyandırılıyor” denildi.

Ağır metallerin aynı zamanda farklı sistem kanserlerinden nörolojik bulgulara, anemiden anomalili bebeklere kadar pek çok hastalığa neden olduğu belirtilen açıklamada, “Ağır metallerin dünya kabuk ortalamasının çok üstüne çıktığı yani yarattığı kirlilik 2015 yılındaki keşifte DEÜ bilirkişilerinin raporlarıyla kanıtlanmıştı, keşif sırasında kuru atıktan alınan örnekte bulunan sülfür ve ağır metal konsantrasyonlarından As, Cd, Cu, Pb, Mn, Ni, Se, S, Zn elementlerine ait değerlerin ÇED raporları içeriğinde belirtilmiş seviyelerin üzerinde olduğu belirtilmişti. Geçen 5 yıl içinde kirlilik mutlaka daha da artmıştır. Ayrıca su fakiri İzmir'de 300.000 kişinin su ihtiyacını karşılayacak Çamlı barajı madenin hemen yanında diye yaptırılmıyor. 120 kilometre öteden, Gördes'ten su getirilmeye çalışılıyor. Altıncı şirket güzel kentimizi terk edene kadar suyumuzu, toprağımızı, yani geleceğimizi koruma mücadelemiz sürecek.