Büyüyen yoksulluk sarmalına karşı İzmir’de yeni bir yardım kampanyası başlatılacak. Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmirliler el ele vermeli” dedi.

İzmirliler el ele vermeli

AYCAN KARADAĞ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Tarihi Hava Gazı Fabrikası’nda basınla bir araya geldi. Bu yılı değerlendiren Soyer, 2022’ye dair projelerini de anlattı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Soyer, kent genelinde yoksulluk nedeniyle yeni bir yardım kampanyası başlatılacağını dile getirdi. “Derinleşen bir yoksulluk ile karşı karşıyayız” diyen Soyer, şunları ifade etti: “1 Ocak’tan itibaren yeni kampanyayı İzmirliler ile buluşturacağız. İşsizlik nedeniyle büyük bir çaresizlik ve yoksulluk tablosu var. İzmir de bundan nasibini alıyor. İzmirlinin birbirine el uzatması lazım. Biz İBB olarak bütün önceliğimizi sosyal yardımlara ayırmaya karar verdik ancak bu yetmez. İzmirlilerin el ele vererek, İzmir’de yoksulluktan etkilenen vatandaşlara destek olması lazım. Destek verin bu hikâyeyi büyütelim. Bunun İzmir’de görünür olması tüm Türkiye için çok önemli.”

20 yıldır atıl duran ve ‘Basmane Çukuru’ olarak anılan araziyle ilgili de konuşan Soyer, “Basmane Çukuru’nu 2022 içinde çözeceğiz. TMSF Başkanı’mıza 4 kere gittik, birçok görüşme yaptık. Basmane Çukuru’nu bir çıbanbaşı olarak görüyorum. Yıllardır o çukurun orada devam etmesi utanç kaynağı” dedi. Soyer ayrıca uzun yıllar otel olarak kullanıldıktan sonra tahliye edilen ve bir süredir atıl duran ‘Hilton Oteli düğümü’nü de 2022’de çözüme kavuşturacaklarını kaydetti.

KÜLTÜRPARK HEPİMİZİN

Tunç Soyer, revize edilerek, ikinci kez onaylanan Kültürpark’a dair imar planına yönelik eleştiriler hakkında da konuştu: “Kültürpark mevzuatla ilgili ‘ben bu memleketi senden daha çok seviyorum’ anlayışı yanlıştır. Kültürpark hepimizin. Orayı koruyoruz, koruma kurulu kararına göre yürüyoruz.”

Çeşme ve İnciraltı projeleriyle ilgili sorulara da yanıt veren Başkan Soyer, şunları söyledi: “Bu iki konuya ne kadar hassasiyet gösterdiğimizi hükümet, tüm devlet kurumları biliyor. Şu ana kadar ön yargı taşımadan önümüze gelen her projeyi dinlediğimizi biliyorlar. Bu kentteki insanların gelir düzeyini artıracak her projeye varız. Ama bu kentin doğasına zarar verecek kalkınmaları kabul etmiyoruz” dedi.

Son dönemde sıkça gündeme gelen sokakta yaşayan hayvanlar için protokol hazırladıklarını duyuran Soyer, şunları kaydetti: “Mevzuatımız kopyala-yapıştır, bunun değişmesi lazım. Vicdanımızı merhametimizi rahatlatacak şekilde düzenlenmesi lazım. Hayvanı alıyoruz, bakımını yapıyoruz, kısırlaştırıyoruz, geri bırakıyoruz. Bu sürdürülebilir bir şey değil. Bu hayvanlarla ilgili içimizi parçalayan olaylar da oluyor. Can dostlarla ilgili bin 500 hayvanlık yeni bir tesis yapıyoruz.”

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşüme değinen Tunç Soyer, “İzmir’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı herhangi bir kentsel dönüşüm çalışması yok. Ama İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin var. Vatandaşı mağdur etmeyen, tam tersine onun haklarını koruyan bir kentsel dönüşüm modeli var. Kentsel dönüşüm 2022’de İzmir’e damgasını vuracak konulardan birisi olacak” diye konuştu.

TOPLU ULAŞIMA YÜZDE 36 ZAM

Toplu ulaşımda yılbaşından itibaren yüzde 36 oranında zam olacağını bildiren Soyer, öğrencilerin ulaşım ücretinde değişiklik yapılmayacağını kaydetti: “Burada bir şeyi korumaya çok özen gösterdik. Öğrenci ve gençlerimize daha çok pozitif ayrımcılık yapmak için uğraştık. Bir fiyat ayarlaması yapmadan geçmiş yılda olduğu gibi devam edeceğiz ama diğer taşıma ücretlerinde yeniden değerleme oranıyla beraber yüzde 36 zam yapıyoruz.”