İzmirlilerden grevdeki İZBAN işçilerine destek

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD ortaklığı ile işletilen İZBAN’da grev dün ikinci gününde devam etti. İstasyonlar boş kaldı, yurttaşlar “Mağdur olduk ama işçileri destekliyoruz” dedi.

İzmir’de Demiryol-İş Sendikası üyesi 342 İZBAN çalışanının grevi nedeniyle Alsancak İstasyonu, dün en sakin günlerinden birini yaşadı. Yoğunluğuyla bilenen istasyonda 24 dakikada bir yapılan seferleri tercih eden az sayıda yurttaşın olması dikkat çekti.

İZBAN’ı kullanan yurttaşlar, DHA’ya yaptıkları açıklamada, büyük zorluk yaşadıklarını söyledi. Erkan Işık adlı yolcu, “Eve gitmekte zorlanıyoruz. Yolları değiştirmek zorunda kalıyoruz, ama işçiler de haklı olarak grev yapıyor. Umarım bir an önce sonuca ulaşılır” dedi. Meral Koştu da “Ben de İZBAN’ı kullanıyorum ama işçileri destekliyorum. Ne istemiş olabilir çocuklar? Alsınlar o parayı da kendilerini geçindirsinler” diye konuştu.

Greve mecbur kaldık
İZBAN çalışanı ve grev sözcüsü Mücahit Yavuz ise en büyük sorunun aldıkları ücretlerin düşük olmasından kaynaklandığını söyledi. Benzer şirketlerde çalışanlara göre düşük ücretler aldıklarını belirten Yavuz, “Ücretlerimizin düzeltilmesini, bu rakamlara enflasyon farkının da eklenmesini istiyoruz. Ama taleplerimiz kabul görmüyor. Greve çıkmak istemezdik, ama buna mecbur kaldık” ifadelerini kullandı.

Sendika, sosyal haklar, ikramiye vb. hariç yüzde 28 zam talep etmiş, işveren ise sosyal haklar vb. dâhil yüzde 22 zam önermişti. İşveren, işçilerin ikramiye, sürüş ve vardiya tazminatıyla ilgili taleplerini de kabul etmemişti.