İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Çiğli Tramvayı’nın ilk test sürüşü 2022 yılının son iş gününde yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir'e yeni yıl armağanı olarak vermek istedik” dedi

İzmirlilere yeni yıl hediyesi: Çiğli tramvayı

Berkay SAĞOL

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in seçim vaatleri arasında yer alan, Çiğlilerinin uzun süredir beklediği tramvay hattının test sürüşü gerçekleşti. 14 istasyondan oluşacak hattın 2023 yılının Mart ayında hizmete girmesi planlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “17 Aralık 2020’de yer teslimi yapıldı ve alanı inşaat için firmaya verdik. Aslında süresi 2 yıldı ancak pandemi şartları ve ekonomik sebeplerle projenin bitimi 5 ay uzadı. Biz 2 yıl önce yer teslimi yaparken işin maliyeti 415 milyon TL’ydi, bugün geldiğimiz noktada maliyet 2 milyar TL’yi aştı.

Test sürüşünün sona erdiği Çiğli Organize Sanayi Bölgesi durağında da açıklamalarda bulunan Soyer, şunları söyledi: “Gerçekten bizim için çok anlamlı bir gün. Bunu İzmir'e yeni yıl armağanı olarak vermek istedik ve arkadaşlarım bunu yetiştirmeyi başardılar. Belki de onlarca yıl bu güzergâhta yaşayan insanlara konfor, estetik ve rahatlık sunacak bu hat ilk defa kendini göstermiş oluyor. Raylı sistemler hem daha estetik hem daha konforlu hem daha ucuz hem de daha temiz ulaşım demek. Bu şehri çok yoğun bir şekilde raylı sistemlerle buluşturmaya devam edeceğiz. İzmir'i demir ağlarla örmeye devam edeceğiz. Ekonomik krizin derinleştiği, enflasyonun yükseldiği, hayat pahalılığının tırmandığı günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi yatırımlarına kesinti vermeden, hiçbir şekilde durmadan devam edecek. İzmirlilere hizmet etmeye devam edeceğiz.”

izmirlilere-yeni-yil-hediyesi-cigli-tramvayi-1107332-1.

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü de, “Tramvay yolu için yapılan köprü tramvay kadar önemli. Çiğli bu köprü sayesinde araç zorunluluğu olmadan bisiklet yoluyla sahile ulaşabilecek. İzmir'i demir ağlarla örüyor dememizin üzerinden iki yıl sonra Karşıyaka ve Çiğli halkının kucaklaşmasını sağlayan, yurttaşların üniversite ve hastaneyle buluşmasını kolaylaştıran bir proje” dedi.

Çiğli Tramvayı’nın inşaatı kapsamında hattı Karşıyaka Tramvayı'na bağlayacak yaya ve bisiklet yolunu da içeren 750 metre uzunluğunda viyadük, 6 trafo binası, 14 adet durak ve 11 kilometrelik hat imalatını tamamladı. 20 Aralık'ta hatta enerji verildi ve ray ile katener kontrolleri yapıldı. Çiğli Tramvayı'nın Mart'ta hizmete alınması planlanıyor.