Google Play Store
App Store

Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun (KAFZ), özellikle 1939'da meydana gelen Erzincan depreminden sonra aletsel büyüklüğü 7 ve 7'd

Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun (KAFZ), özellikle 1939'da meydana gelen Erzincan depreminden sonra aletsel büyüklüğü 7 ve 7'den büyük depremler ürettiğini söyleyen Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mithat Fırat Özer, İzmit'in deprem kırığının hemen batısında yer alan bir çok fay bulunduğunu ve bunlardan bazılarının çok aktif olarak deprem ürettiğini belirtti.

Bugüne kadar ko-muoyunun Marmara Denizi ve Tekirdağ açıklarındaki deprem potansiyeli üzerinde odaklaştığını belirten Özer, "Aslında İzmit'in batısında Yalova, Armutlu, Gemlik ve Mudanya'da deprem tehlikesinin arttığını konuşmak gerekir. Bu bölgede deprem tehlikesinin arttığını söylemek yanlış olmaz. Burada aktif deprem üreten fayların ne kadar aktif olduğunu belirlemek için 20 noktada istasyon kurduk" dedi.

İzmit deprem kırığının batı kesimindeki deprem riski konusunda Almanya'nın bilim kuruluşu Geo Forschungs Zentrum'la (GFZ) ortak proje başlattıklarını söyleyen Özer, şu bilgileri verdi: "Yalova-Termal bölgesi ile Gemlik Körfezi civarında sürekli bir deprem kümesinin varlığı biliniyor. Gemlik fayının batı ucunda sismik aktivite yoğunken İznik fayında sismik sakinlik hüküm sürüyor. Deprem etüdleri ile bölgenin mikrodeprem etkinliği açığa çıkarılarak güncel tektonik hatlarla olan ilişki belirlenecek." Projeyle mikrodeprem dağılımlarının derinlik, yüzey kesitleri alınarak deprem oluşturan sismojenik zonun özellikleri ve bölgenin deprem oluş düzenlerinin de ortaya çıkarılacağını vurgulayan Özer, "Marmara Bölgesi'nin bu bölümünde yer alan KAFZ'na ait kolların yapılacak uydu görüntüleri ve jeodezik ölçümler ile fayların boyları, konumları ve çeşitleri belirlenecek" dedi.
Rahmi Cinokur - AA