Zehirli gemi Nae Sao Paulo’nun itirazların ardından izni iptal edilmesine rağmen geminin yolculuğuna devam ettiği ortaya çıktı.

İzni iptal edilen 'asbestli gemi' yola devam ediyor!

BİRGÜN EGE

İçerdiği asbest miktarı ve yoğun zehirli atık bulunduran Nae Sao Paulo gemisinin Türkiye’ye girişine izin verilmeyeceği açıklanmasına rağmen geminin durdurulmadığı, sadece hızını yavaşlattığı ortaya çıktı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, gemi için tehlikeli envanter raporu talep edildiğini ancak yanıt verilmediğini açıklayarak şartlı söküm izninin iptal edildiğini ve geminin Türk kara sularına girmesine izin verilmeyeceğini duyurmuştu.

Söz konusu gemiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Geminin sökümünü gerçekleştireceği SÖK Denizcilik’in gemiye durdurma talimatı vermediği ve sadece gemiyi yavaşlattığı öğrenildi.

Alp Centre gemisi tarafından çekilerek Türkiye'ye getirilen geminin rotası değişmezken bugün itibariyle Cebelitarık Boğazı’na doğru ilerleyişini sürdürdü. Geminin 7 knot olan ortalama hızını 4,4 knot seviyelerine düşürdüğü görüldü.

ŞİRKETİN AÇIKLAMASI

Öte yandan SÖK Denizcilik firması bir açıklama yaparak Türk kara suları dışında bir tehlikeli envanter raporu hazırlatılması konusunda hazır ve istekli olduklarını belirtti.

DHA’da yer alan habere göre şirket şu açıklamalarda bulundu: "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın son basın açıklamasına istinaden şunu belirtmek isteriz ki, projenin başından bugüne kadar ki süreçte uluslararası kanunlara/yönetmeliklere ve bakanlık talimatlarına bağlı kalındı. Ayrıca şunu da belirtmek istiyoruz; insan sağlığı ve çevreye karşı ileri derecede hassasiyet göstererek işlettiğimiz gemi geri dönüşüm tesisimiz ve firmamızın, bazı basın-yayın kuruluşları ve STK’lar tarafından asılsız haber, kanıtsız bilgi ve mesnetsiz iddialarla kanun dışı hareket eden, duyarsız ve gizli kapaklı olarak gösterilmesinden derin bir üzüntü duymaktayız. Kamuoyunda oluşan endişeleri gidermek adına Brezilya limanından ayrılmadan önce uluslararası akredite olmuş farklı bir firmanın hazırlamış olduğu, birinci rapor ile çok yakın sonuçları gösteren, ikinci Tehlikeli Envanter Raporu elimizde olmasına rağmen, Bakanlık nezdinde talep edilmesi halinde ve Bakanlıkça tayin edilecek şirket/kurum/kuruluş tarafından (bakanlık uzmanlarının katılımıyla) Türk Karasuları dışında üçüncü tehlikeli envanter raporunun da hazırlatılması konusunda hazır ve istekliyiz. Sonuç olarak karar ne olursa olsun şirket olarak Bakanlığımızın talimatlarına uyacağımıza kamuoyunun bilgisine sunarız.”