Urla'nın Özbek Mahallesi'ne İZSU tarafından kurulacak atık su arıtma tesisine bölge halkı tepki gösterdi. Arıtma tesisine karşı olmadıklarına ancak yapılacak yerin değişmesini isteyen bölge halkı, tesisin faaliyete geçmesi halinde Eğriliman Koyu’ndaki balık faunasını yok edeceğini belirtti.

İZSU’ya çağrı: Atık su arıtma tesisin yeri değişmeli

BERKAY SAĞOL

İzmir Büyükşehir Belediyesi, atık suların otomatik olarak arıtıldığı paket arıtma tesislerinin sayısını artırıyor. Bu kapsamda Urla’nın bin 750 nüfuslu Özbek Mahallesi’nde de bin metrekarelik hazine alanı üzerinde paket arıtma tesisi kurulması için çalışmalara başlandı. İZSU, 125 metreküp artıma kapasitesine sahip olacak tesisle ilgili imar plan çalışmalarını tamamladı.

Özbek Mahallesi sakinleri çevre kirliliğine ve Eğriliman Koyu’ndaki balık faunasını yok edeceğini ileri sürerek, projenin yapılacağı yerin yanlış olduğunu söylüyorlar.

izsu-ya-cagri-atik-su-aritma-tesisin-yeri-degismeli-855472-1.

Özbek Köyü Sivil İnisiyatifi’nden Saliha Kuşçan, tesise karşı olmadıklarını ancak tesisin kurulacağı yere itiraz ettiklerini söyledi. Eğriliman Körfezi’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının belirlediği ‘Hassas Koy ve Alanlar’ sınırlarının içinde olduğunu ifade eden Kuşçan, “Yönetmelikler hassas koylara yapılacak tesislere deşarjın alıcı ortamdaki ekolojik dengeleri bozmayacağı ayrıntılı bilimsel çalışmalarla kanıtlandığı takdirde izin veriyor. Bu konuyu hatırlattığımızda İZSU yetkilileri bize ‘Dere denize dökülmüyor. Merak etmeyin’ açıklaması yaptılar. Oysa dere 1,3 kilometre sonra Eğriliman koyununa dökülüyor. Hatta konu muhtarımıza sorulduğuna ‘Arıtmadan tertemiz bir su çıkacak. Bu su denize de faydalı olacak’ şeklinde yanıt aldık” dedi.

izsu-ya-cagri-atik-su-aritma-tesisin-yeri-degismeli-855473-1.

Bölgede sık sık sel yaşandığını belirten Kuşçan, “Arıtma tesislerinin yar seçiminde bölge halkının görüş ve onayı alınması gerekir. Oysa bu tesisin yer seçimi aşamasında köyümüzdeki pek çok kişinin bilgisi olmadı. Eğriliman bizim için bir doğa mirası. Burası sadece bir deniz değil. Bölgedeki sürdürülebilir yaşamın olmazsa olmazı. Bu köyün geleneksel mutfağının en önemli kısmı deniz mahsullerinden oluşuyor. Eğriliman'ı kaybedersek sadece balıkçılığımız zarar görmeyecek. Aynı zamanda köyümüzün zenginlikleri ve geçmişle bağı da yok olacak” diye konuştu.

izsu-ya-cagri-atik-su-aritma-tesisin-yeri-degismeli-855474-1.