Jandarmadan yeni 'hizmet': HDP’liler köyünüze gelirse haberimiz olsun

Dersim’de Pülümür İlçe Jandarma Komutanlığı’nın köy muhtarlarını telefonla arayıp, “HDP’liler köye geldiklerinde haberimiz olsun” dediği ortaya çıktı. Diken'de yer alan habere göre;  Pülümür ilçesindeki muhtarları arayan Jandarma, “HDP köyünüze gelmiş sizleri tehdit ettiler mi? HDP yöneticileri sizi tehdit ediyor mu?” sorularını yöneltirken, HDP’liler köye geldiğinde kendilerine haber verilmesini istedi.

Jandarmanın baskısına ilişkin muhtarlarla görüşen ve  bunun yanlış ve ilçe atmosferini zedeleyecek bir tutum olduğuna dikkat çekmek için bildiri yayınlayan HDP’lilere soruşturma açıldı.

Ancak bu bildiri de soruşturmalık oldu. HDP Pülümür ilçe Eş Başkanı Rıza Dalkılıç’a Dersim Savcılığı tarafından tebligat gönderilerek ve bildiriyi kimin yazdığı ve yazan kişinin kimlik bilgileri talep edildi. Tebligatın ardından Dalkılıç, Pülümür İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne ifadeye çağrıldı. İfadesi alınan Dalkılıç’a soruşturmanın gerekçesi söylenmedi.

HDP'NİN BİLDİRİSİ
Soruşturmalık olan bildiride jandrmanın muhtarlara yönelik baskısı şöyle anlatılmıştı:  “7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak milletvekili genel seçimlerine doğru giderken, partimiz (HDP) aleyhinde baskı, kışkırtma ve provokasyonların devreye sokulmaya çalışıldığının duyumlarını almış bulunmaktayız. İddialara göre; Pülümür İlçe Jandarma Komutanlığı, köy karakol ve kalekolları tarafından köy muhtarları aranarak; ‘HDP tarafından size baskı yapılıyor mu? HDP yöneticileri sizi tehdit ediyor mu?’ benzeri sorular sorulmakta ve ‘Köye geldiklerinde bize haber verin’ diyerek de ajanlık dayatılmaktadır. Jandarmanın seçimlere doğru giderken partimiz aleyhinde halkı baskı altına alıp, yönlendirmesi kabul edilemez bir durumdur ve yasal da değildir.”

Konuyla ilgili açıklama yapan Rıza Dalkılıç hazırladıkları duyarlılık metninin kışkırtıcı politikaların terk edilmesine yönelik olduğunu belirterek, bildirinin yasal olduğunu, metnin altında imzalarının ve HDP logosunun olduğunu söyledi.