Japon Yeni, ABD Doları karşısında 1998 yılındaki seviyesine düştü. Japon hükümeti, ABD Doları'na karşı değer kaybını sürdüren Japon Yeni karşısında piyasa hareketlerini "yüksek ihtiyatla" izlediğini bildirdi.

Japon Yeni, ABD Doları karşısında 24 yılın en düşük seviyesinde
Fotoğraf: Depophotos

Japon Yeni, ABD Doları karşısında son 24 yılın en büyük değer kaybına uğradı. En son Eylül 1998'de 139 Japon Yeni bandını gören 1 dolar, bu sabah 140 Japon Yeni seviyesini aştı.

Yatırımcılar yüksek ABD faiz oranlarına hazırlanırken, sabitlenmiş Japon faiz oranlarının yakın zamanda hiçbir ek getirisinin olmayacağı düşüncesi, doların yen karşısında değer kazanmasına neden oldu.

Japonya Maliye Bakanı Suzuki Şuniçi, düzenlediği basın toplantısında, değer kaybeden Japon Yeni'ne yönelik "son dalgalanmaların bir şekilde arttığı izlenimi ediniyorum" dedi. "Kurlardaki aşırı oynaklık ve düzensiz hareketlerin ekonomik ve finansal istikrar üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceği" uyarısında bulunan Suzuki, olası bir hamle vurgusu yaptı.

Hükümetin, para piyasası hareketlerini "yüksek ihtiyatla" izlediğini kaydeden Suzuki, diğer ülkelerin finans otoriteleriyle iletişim halinde, gerektiğinde uygun hamleyi yapacaklarını söyledi.

'DEĞİŞKENLİK ARTIYOR'

Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, piyasa eğilimlerinin dikkatle izlendiğini belirterek, "Döviz kurlarının, ekonomi esaslarıyla doğru orantılı şekilde istikrarlı duruşu önemli" dedi.

Ani dalgalanmaların arzu edilmediğini kaydeden Matsuno, "Değişkenlik artıyor ve hükümet, piyasa gelişmelerini yüksek aciliyetle ve yakından takip ediyor" ifadelerini kullandı.

Zayıf Japon Yeni, "iki ucu keskin bir kılıç" olarak tanımlanıyor. Zira Japon ihracatçılara, denizaşırı karlarını artırmasında yardımcı olurken, enerji ve hammadde ithalat maliyetlerini ise yükseltiyor.

DİĞER PARA BİRİMLERİ DE DEĞER KAYBETTİ

Yükselen dolar diğer önemli para birimlerini de aşağı çekti. Sterlin yaklaşık yüzde 0,4 düşerek 2,5 yılın en düşük seviyesi olan 1.1570 dolara geriledi. Sterlin, Ağustos ayında toplamda yüzde 4.6 oranında değer kaybederek Ekim 2016'dan bu yana en sert aylık düşüşünü gerçekleştirdi.

Avustralya ve Yeni Zelanda doları da benzer şekilde Temmuz'dan bu yana en düşük seviyelerini gördü ve Avustralya Doları yüzde 0,7 düşüşle 0.67925 dolar seviyesini gördü. Yeni Zelanda doları ise yüzde 0,7 düşüşle 0,6077 dolara geriledi.

AA