Japonya’da hükümet, 18 yaşın altındaki tüm gençlere ailelerinin maddi durumuna bakılmaksızın ekonomiyi canlandırmak amacıyla 100 bin yen (yaklaşık 880 dolar) vermeyi kararlaştırdı.

Japonya’da 18 yaş altı tüm gençlere 100 bin yen verilecek

Japonya’da Fumio Kishida başbakanlığında hükümet, ekonomiyi teşvik etmek amacıyla 18 yaş ve altındakilere nakit olarak 100.000 yen (yaklaşık 880 dolar-8500 TL) vermeyi kararlaştırdı.

Ülke medyasına yansıyan haberlere göre 2 trilyon yenlik paket (yaklaşık 17 milyar 500 milyon dolar), Liberal Demokrat Parti’nin koalisyon ortağı Komeito’nun geçen ayki genel seçim kampanyası sırasında verdiği sözlerden biriydi. Ödemenin 2022 baharında yapılması bekleniyor.

Komeito, ailelerinin maddi geliri ne olursa olsun, tüm çocukların yardım almaya uygun olması gerektiğinde ısrar ediyor. Ancak daha zengin haneleri dışlama fikri hâlâ hükümetin tartışma konusu. Ayrıntıların hükümet ile iki taraf arasındaki müzakerelerde çözülmesi bekleniyor.

Japonya Başbakanı Kishida, bu ay ‘büyük ölçekli’ bir teşvik paketi hazırlayacaklarını ve ek bütçeyi yıl sonuna kadar parlamentodan geçirecekleri sözünü vermişti.

Hükümet hazırladığı ekonomik teşvikle ekonomik olarak zorlanan vatandaşlarına yardım ederken iç talebi de canlandırmayı hedefliyor.

Bu kapsamda ayrıca yoksul ailelere fazladan 50 bin yen dağıtılması da düşünülüyor.

Hükümet, Nisan 2020'de benzer bir teşvik dağıttığında, çoğu insan harcama yapmak yerine tasarruf etmeyi seçmişti. Bu nedenle bazı yorumcular, yardımların ekonomiyi canlandırmada ne kadar etkili olacağı konusunda şüpheci bir yaklaşıma sahip.