Google Play Store
App Store

G7 ülkeleri arasında eşcinsel evliliğe izin verilmeyen tek ülke olan Japonya’da bugün, Japon bölge mahkemesi, aynı cinsten çiftlerin evlenmesine izin vermemenin “anayasaya aykırı” olduğuna karar verdi.

Japonya’da tarihi karar: Eşcinsel evliliğe izin verilmemesi ‘anayasaya aykırıdır’

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bugün bir Japon bölge mahkemesi, aynı cinsten çiftlerin evlenmesine izin vermemenin “anayasaya aykırı” olduğuna karar verdi. Bir grup eşcinsel çiftin başvurusu üzerine incelemeye alınan kararda, ”Japonya'nın eşcinsel evliliği tanımadaki başarısızlığının anayasaya aykırı” olduğu belirtilerek bu konuda mahkemenin aldığı karar emsal olarak gösterildi.

Benzer davalar şu anda Japonya’daki diğer dört mahkemede görülüyor ve bu kararın oradaki sonuçları da etkileyebileceği düşünülüyor.

Japonya G7 ülkeleri arasında eşcinsel evliliğe izin verilmeyen tek ülke konumunda.

Ülkenin anayasasındaki evlilik kanununda “her iki cinsiyetten insanın karşılıklı rızası alınması gerekiyor” ifadesinin bulunması, eşcinsel çiftlerin evlenmesinin önündeki en büyük engel olarak göze çarpıyor.

Bölge mahkemesi tarafından alınan karar sonrası ülkedeki LGBTİ+ grupları, alınan kararı büyük bir coşkuyla kutladı.

EŞCİNSEL EVLİLİĞİN GERÇEKLEŞTİĞİ BİR TOPLUM HEDEFİ

Birkaç eşcinsel Japon politikacıdan biri olan muhalefet milletvekili Kanako Otsuji, kararın ardından bir tweet atarak, “gerçekten, çok mutlu" olduğunu söyledi.

Otsuji, “Bu kararla, hükümetin yasama organı olarak Diyet'i, aynı cinsiyetten evliliği mümkün kılmak için medeni kanunda önerilen bir değişikliği düşünmeye çağırıyorum" dedi.

Ülkedeki evlilik eşitliğinin gerçekleştiği bir toplumu hedefleyen muhalefet partileri, aynı cinsten evliliğin kanunla gerçekleştirilebilmesi için Temsilciler Meclisine "Medeni Kanunun (Evlilik Eşitliği Yasası) kısmen revize edilmesi için bir kanun tasarısı sunmuşlardı.

Davacılardan Ryosuke Kunimi, "Kararda 'geri çevirin' ifadesini duyduğumda biraz hayal kırıklığına uğradım, ancak daha sonra yargıç bunun makul bir temele sahip olmadığını ve ayrımcı olduğunu söylediğinde gözyaşlarımı durduramadım" ifadelerini kullandı.

EŞCİNSEL ÇİFTLER, EŞİT HAKLARA SAHİP DEĞİLLER

Japonya yasalarına göre, aynı cinsten çiftler, mal varlığı paylaşımı, ev ve mirastan hak talebi ve ebeveyn olmaları gibi haklara sahip değiller.

Ülkedeki bazı belediyeler tarafından verilen ortaklık sertifikalar, yaşayacak yerlerin kiralanmasına ve hastane ziyaret haklarına yardımcı olsalar da, eşcinsel çiftlerin heteroseksüel çiftlerle aynı yasal haklara sahip olmasına hala izin verilmiyor.

İNSANLARIN YÜZDE 61’İ EŞCİNSEL EVLİLİĞİ ONAYLIYOR

Japonya’da yayımlanan Yomiuri gazetesinin Kasım ayında yaptığı bir anket, Japonya'daki insanların yüzde 61'inin genel olarak eşcinsel evlilikten yana olduğunu, sadece yüzde 37'nin buna karşı olduğunu ortaya koymuştu.

Ülkenin 1947 savaş sonrası anayasası, "evlilik ancak her iki cinsiyetin karşılıklı rızasıyla olur" diyor.

Hükümet, bunun aynı cinsiyetten evliliğin anayasa veya medeni hukukta "öngörülmediği" anlamına geldiğini söylüyor.

Ancak davacıların avukatları ve diğer hukuk uzmanları, anayasadaki maddenin anlamının “müstakbel eşler arasında eşitliği sağlamak ve zorla evlendirmeleri önlemek” olduğunu savunuyor.