Japonya, İkinci Dünya Savaşı sonrası izlediği askeri politikada değişikliğe gitti. Çin ve Kuzey Kore’yi 'yakın tehdit' olarak tanımlayan Japonya, ‘caydırıcılık’ amacıyla kapasitesini genişletecek.

Japonya, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana uyguladığı askeri politikasını değiştirdi
Fotoğraf: AA

Japonya, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana izlediği askeri politikasını değiştirdi. Japonya Başbakanı Kişida Fumio hükümetin, "Ulusal Güvenlik Stratejisi, Ulusal Savunma Esasları ve Uzun Vadeli Savunma Programı" gibi 3 milli doktrinin güncellediğini açıkladı.

Güncellenen askeri politikaya göre Çin "en büyük stratejik meydan okuma", Kuzey Kore ise "eskisinden daha ciddi ve daha yakın bir tehdit" olarak nitelendirildi.

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Japonya'nın "en çetin ve karmaşık güvenlik durumuyla" karşı karşıya olduğu ve ülkenin füze kapasitesinin genişletileceği belirtilen açıklamada "Sadece füze savunması ile Çin ve Kuzey Kore gibi ülkelerin füze tahkimatlarını büyük ölçüde ikmal etmesi durumuyla baş edemeyeceği" kaydedildi.

Japonya'nın, "asgari öz savunma tedbiri olarak, düşman bölgesine etkili karşı saldırı yapabilme kabiliyeti kazanılmasının ihtiyacı" olduğu ifade edildi.

Stratejiye göre Japonya, olası saldırıları ‘caydırmak’ için "diğer bir ülkenin topraklarına doğrudan karşı saldırı" imkanına sahip askeri kapasite edinebilecek.

2023 mali yılından itibaren 5 yıllık savunma bütçesi 43 trilyon yene (315 milyar dolar), 2027 itibarıyla yıllık savunma bütçesi, gayri safi hasılanın yüzde 2'sine çıkarılacak.

Resmi Kyodo ajansı, savunma politikaları güncellemesiyle Japonya'nın, 77 yıl boyunca izlediği "savaşı terk" politikasından vazgeçerek yeni bir döneme adım attığı yorumu yaptı.

Muhalifler ise 1947 Anayasasının 9. maddesindeki Japonya'nın "savaşı reddedeceğini" beyan eden ilgili fıkrasının yeniden yorumlanması gerekebileceğini savunuyor.

(AA)