Japonya Kadın ve Cinsiyet Eşitliği Bakanı, kadınların kendi soyadlarını taşımasına karşı çıktı

Dış Haberler Servisi

Japonya Kadının Güçlendirilmesi ve Cinsiyet Eşitliği Bakanı Tamayo Marukawa, kadınların evlilik sonrası ilk soyadlarını kullanmalarına imkân sağlayan yasal değişikliğe itiraz eden muhafazakar milletvekilleri arasında yer aldı.

Japonya, evli çiftlerin farklı soyadları taşımalarının yasal olmadığı az sayıda ileri sanayi ülkesinden bir tanesi. Ülkenin 1896 yılında uygulamaya konan medeni kanununda, evli çiftlerin aynı soyadını paylaşmaları zorunluluğu bulunuyor. Her ne kadar çiftlerden erkeğin mi, kadının mı soyadının paylaşılacağı yasada belirtilmese de uygulamada Japon çiftlerin yüzde 96'sı erkek tarafın soyadını taşıyor.

Mevcut yasanın değiştirilmesi yönünde kamuoyu basıncı son yıllarda oluşmaya başladı. 2015 yılında kadın aktivistlerin bu yönde mücadelesi, anayasa mahkemesinin aynı soyadını paylaşma zorunluluğunun anayasayı ihlal etmediğine hükmetmesiyle darbe yedi.

The Guardian'ın haberine göre, aynı zamanda Tokyo Olimpiyatları Komitesi Başkanlığı görevine de getirilen Marukawa, evli çiftlerin farklı soyadları kullanabilmesinin önünü açacak teklife yönelik itirazının, kendisinin kadın haklarına bağlılığına gölge düşürmediğini iddia etti.