Japonya, 'Koreli seks köleleri' davasında 12 kişiye 81 bin 360'ar dolar tazminata mahkum edildi

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güney Kore Seul Merkez Bölge Mahkemesi, 2. Dünya Savaşında Japon askeri genelevlerinde çalışmaya zorlanan Koreli seks kölesi kadınlar davasında, Japon hükümetinin davacı 12 kadından her birine 91 bin 360 dolar tazminat ödemesine hükmetti.

2. Dünya Savaşındaki seks köleliği vakalarına ilişkin 2013 yılında açılan davada mahkeme, Japonya'nın bu kadınları seks köleliğine zorlamasının "insanlığa karşı işlenen suçlar" kapsamında değerlendirilmesine hükmetti. Kararda Japonya'nın 1910-1945 yılları arasında Kore Yarımadasını gayrımeşru bir şekilde işgal ettiği, bunun Japonya'ya insanlık suçlarından dokunulmazlık sağlamayacağı belirtildi.

Independent'ın haberine göre, Japonya; tüm savaş dönemi meselelerinin iki ülke arasında ilişkileri normalleştiren 1965 anlaşmasıyla çözüldüğünü iddia ederek, kararı protesto etti.

Gözlemciler, Japonya'nın Güney Kore Mahkemesinin verdiği bu karar uymayacağını öngörüyor. Koreli kadınlar için mücadele eden bir yardım kuruluşu ise bu durumda Japon Hükümetinin Güney Kore'deki varlıklarını dondurmak için yasal işlem başlatılması gerektiğini söyledi.