Japonya'nın eski başbakanı Shinzo Abe, ülkenin batısındaki Nara kentinde konuşma yaptığı sırada silahlı saldırıya uğradı. Yamagami Tetsuya adı saldırgan tarafından göğsünden vurulan ve hastaneye kaldırılan Abe, hayatını kaybetti. Polis, saldırıda kullanılan silahın "ev yapımı" olduğunu açıkladı.

Japonya'nın eski Başbakanı Shinzo Abe, suikast sonucu hayatını kaybetti
Fotoğraf: AA

Japonya'nın Nara kentinde düzenlenen bir etkinlikte konuştuğu sırada silahlı saldırıya uğrayan ülkenin 67 yaşındaki eski başbakanı Shinzo Abe, hayatını kaybetti.

Japonya Devlet Televizyonu NHK'nin haberine göre Abe, kentte Liberal Demokrat Parti adayının seçim kampanyasına destek için açık havada yapılan etkinlikteki konuşma sırasında, Yamagami Tetsuya adlı saldırgan tarafından göğsünden 2 kurşunla vuruldu.

suikasta-ugrayan-japonya-nin-eski-basbakani-shinzo-abe-hayatini-kaybetti-1038593-1.

SALDIRGANIN KİMLİĞİ AÇIKLANDI

41 yaşındaki saldırganın eski bir asker olduğu açıklandı. Japon televizyonu NHK, saldırganın 2005 yılında Japonya Deniz Kuvvetleri'nden ayrıldığı bilgisini paylaştı.

Saldırgan Yamagami, polislere eski başbakandan “şikayetçi olduğunu” ve Abe'ye öldürme maksadıyla ateş ettiğini itiraf etti.

Suikastla ilgili soruşturma başlatan polis ise saldırıda kullanılan silahın "ev yapımı" olduğunu bildirdi.

2020'DE İSTİFA ETMİŞTİ

Japonya'nın en uzun süre görev yapan Başbakanı olan Shinzo Abe, 2020 yılında sağlık sorunlarını gerekçe göstererek görevinden istifa etmişti.

Abe, sağlığının geçen ayın ortalarında kötüleşmeye başladığını aktarmış ve kararı almasında bozulan sağlık durumunun vereceği siyasi kararları etkilemesini istememesinin etkili olduğunu söylemişti.

Shinzo Abe, 2007 yılında da yine sağlık sorunlarını sebep göstererek istifa etmiş ardından 2012'de yeniden göreve seçilmişti.