Japonya’nın Orta Doğu’ya denizci 270 asker göndereceği açıklandı.

Japonya, Orta Doğu'ya 270 asker gönderiyor

Japonya hükümetinin araştırma ve istihbarat toplama amaçlı ülke dışında asker konuşlandırmaya izin veren bir yasa kapsamında Umman Körfezi ile Babu’l Mendeb Boğazı çevresine 270 askerin görev alacağı bir helikopter taşıyıcı gemi ile P-3 tipi bir devriye uçağı göndermeyi planladığı öğrenildi. Yıl sonuna kadar kabinede kabul edilmesi öngörülen söz konusu plan, her yıl yeniden gözden geçirilecek.

Japonya Başbakanı Abe Şinzo’nun planla ilgili bölgedeki ülkeleri bilgilendirmek için ocak ayı ortalarında Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne ziyaret gerçekleştirebileceği duyuruldu.

İRAN İSTEMİYOR

İran, Tahran’ın Basra Körfezi’nde yabancı askeri güçlerin konuşlanmasına karşı olduğunu belirtmişti. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, Japonya Başbakanı Abe'ye İran’ın tutumunu ilettiğini aktararak, “Herhangi bir yabancı gücün bölgede bulunmasının istikrar, güvenlik ve barışa katkı sağlayacağına inanmıyoruz" dedi.

Japonya Kabine Baş Sekreteri ve Hükümet Sözcüsü Yoşihide Suga da bölgeye askeri güç gönderme planına ilişkin Tahran yönetimini bilgilendirdiklerini açıklamıştı.