Uluslararası toplumun gözü de Türkiye’deki seçimde. Küresel olarak önemli yansımaları olacak seçimi değerlendiren Yunan basınına göre iki ülkedeki oylamaların ardından yeni dönemin kapıları aralanabilir.

Jeopolitik tercih

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Cumhurbaşkanlığı seçimi bölgede ve dünyada da yakından takip ediliyor. Ukrayna savaşının, Ortadoğu’daki çatışmaların ve küresel nüfuz mücadelesi nedeniyle jeopolitik olarak büyük önem taşıyan Türkiye’nin seçimi uluslararası toplum açısından da önem taşıyor.

Sandık sonuçlarını merakla bekleyen ülkelerin başında gelen Yunanistan’da medya son gün çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Kathimerini gazetesi, Türk-Yunan ilişkilerinin geleceğine dair dikkat çekici bir makale yayımladı. Çıkan yazıda  "Atina, Türk-Yunan ilişkilerini düzeltmek için somut diplomatik adımlar atmayı arzuluyor" ifadeleri yer aldı. Yazıda, iki ülkedeki seçimlerin ardından liderlerin NATO toplantısında bir görüşme gerçekleştireceği öne sürüldü.

Habere göre Atina, iki ülke arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi için artık somut adımlar atmayı arzuluyor.

SONUCU BEKLİYORLAR

21 Mayıs’taki seçimden zaferle ayrılan Yeni Demokrasi Partisi Başkanı Kiriakos Miçotakis’in 25 Haziran’da ikinci turu yapılacak seçimden galip çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Miçotakis’in bugünkü seçimden çıkacak olan Erdoğan veya Kılıçdaroğlu ile kısa sürede buluşmayı istediği belirtildi. Gazete, iki ülke liderlerinin buluşmasının büyük olasılıkla NATO zirvesinde gerçekleşebileceği iddiasına yer verdi.

Makalede, 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleşecek NATO zirvesinin bu buluşmaya ev sahipliği yapabileceği vurgulandı.

Atina’nın öncelikli hedefi Ankara ile doğrudan karşılıklı iletişim kanallarını aktif şekilde devreye sokmak. Miçotakis’in, deprem sonrası yaşanan normalleşme sürecinin, yakınlaşmaya evrilmesini arzu ettiği öne sürüldü.

Mevcut Ankara yönetimi ile temas eksikliğinin, Yunan tarafı için sorun teşkil ettiği yorumu da yapıldı.

Liderler arasında karşılıklı iletişim kanalı açılırsa, istikşafi temaslar, siyasi diyalog, pozitif gündem gibi konularda yol alınabileceği değerlendirildi.

SORUNLAR DİZ BOYU

Yunanistan ile Türkiye ilişkilerinde son dönemlerde tansiyon düşse de kriz son bulmuş değil. İki komşu ülke Ege’den Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’e pek çok konuda sorun yaşıyor. Özellikle adalar ve kıta sahanlığı ile Doğu Akdeniz gaz keşfi meseleleri sürekli olarak yeni gerilimlere yol açıyor.