Çanakkale İl Özel İdaresi’nin, Ayvacık, Ezine, Bozcaada ve Gökçeada’da 17 yeni alanı jeotermal enerjiye açmak için ihaleye çıkartmasına karşı tepkiler devam ediyor. Tarım ve turizm faaliyetlerinin yoğun olarak yürütüldüğü Ayvacık, Ezine, Lapseki, Biga, Bozcaada ve Gökçeada ilçelerinde toplam 358 bin 668 dönümü kapsayan 17 adet farklı alan, 28 Şubat günü ihaleye çıkıyor. İhaleye tepki gösteren […]

Jeotermal ihalesi iptal edilsin

Çanakkale İl Özel İdaresi’nin, Ayvacık, Ezine, Bozcaada ve Gökçeada’da 17 yeni alanı jeotermal enerjiye açmak için ihaleye çıkartmasına karşı tepkiler devam ediyor.

Tarım ve turizm faaliyetlerinin yoğun olarak yürütüldüğü Ayvacık, Ezine, Lapseki, Biga, Bozcaada ve Gökçeada ilçelerinde toplam 358 bin 668 dönümü kapsayan 17 adet farklı alan, 28 Şubat günü ihaleye çıkıyor. İhaleye tepki gösteren Bozcaada Forum, Gökçeada Çevre ve Kültürü Koruma Derneği, Gökçeada Gönüllüleri Derneği, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Kazdağları Kardeşliği, ihalenin iptali için çağrıda bulundu.

Jeotermal sahası olarak belirlenen bölgelerde köylerin, yaşam alanlarının, derelerin, göletlerin, antik kentlerin, turizm, tarım ve hayvancılık alanların yer aldığını söyleyen yaşam savunucuları, “Bu alanlarda JES’lerin kurulması ve bu amaçla arama sondajları yapılması, geri dönüşü mümkün olmayan zararlara yol açacaktır” diyor.

Jeotermal araması yapılmak istenilen bölgelerdeki doğal zenginlikler ise dikkat çekici. Bu alanlardan Gülpınar’da organik zeytin, Bozcaada’da çavuş üzümü, Kösedere’de domates, Tuzla’da fasulye, Lapseki’de kiraz tarımı yapılıyor. Ezine peyniri ise artık marka olmuş durumda. Bakir doğasıyla bir tabiat harikası olan Gökçeada da dünyanın ilk ve tek cittaslow (yavaş şehir) adası. Biga ilçesinde de Çanakkale’nin tarımsal üretiminin neredeyse yarısı yapılıyor.

İhaleyi iptal edin” çağrısında bulunan ve bu amaçla ortak bir açıklama yapan Bozcaada Forum, Gökçeada Çevre ve Kültürü Koruma Derneği, Gökçeada Gönüllüleri Derneği, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Kazdağları Kardeşliği, taleplerini şöyle sıralıyor: “Bölgemizin tarım ve turizm faaliyetlerinin, yediğimiz gıdanın, içtiğimiz suyun, soluduğumuz havanın olumsuz etkilenmemesi için bölgemizde daha fazla jeotermal enerji santralı amaçlı arama ve işletme ruhsatı verilmemesi, Tuzla’daki mevcut santralların denetlenmesi ve 28 Şubat 2019 tarihinde Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından yapılacak ihalenin iptal edilmesini istiyoruz.”

***

Kaynak olmayan yere ikinci talep

Konuyla ilgili BirGün’e konuşan Bozcaada Forum’dan Fırat Tunabay, ihalenin iptal edileceğine inandıklarını söyledi. Tuzburnu bölgesinde geniş bir alanın ihale için söz konusu olduğunu ve ihalenin iptal edilmemesi durumunda Bozcaada halkının mücadeleye hazır olduğunu söyleyen Tunabay şöyle konuştu: Bozcaada’nın karşılaştığı doğa tehlikeleri arasında en ciddi olmayan bu ihale bizce. Çünkü akla oturmayan bir iş. Daha önce aynı bölgede arama yapılmış, kaynak tespit edilememiş, yine çıkmayacağını onlar da biz de biliyoruz. Aynı alanda şimdi başka ruhsatla arama yapacaklar. Yani yine çıkmayacak. Buna rağmen bu ihale olayının neden gündeme getirildiği merak konusu. Sorun sadece Bozcaada konusu değil. Çanakkale’nin genelinde bu tarz projelerin düşünülmesi saçma çünkü burada tarım ve turizm faaliyetleri yoğun olarak yapılıyor. Bu projeler tarıma ve turizme büyük engel olur. Adada herkes bu projenin onaylanmayacağını düşünüyor. Ama beklemediğimiz bir sonuç gelirse de mücadeleye hazırız.