İzmir’in Seferihisar ilçesi Orhanlı köyünde yapılması planlanan jeotermal sondaj kuyusu yurttaşların tepkisini çekti. Şirketin, yurttaşların tapulu arazilerden izinsiz yol geçirmesi üzerine, köylüler buna engel olmak için kendi arazilerine fidan dikerek etrafını tel örgülerle kapattı.

Jeotermale karşı fidan dikerek tarlalarını koruyorlar

AYCAN KARADAĞ

İzmir’in Seferihisar ve Menderes ilçelerine bağlı Orhanlı, Yeniköy ve Kuyucak köylerinde, Küçük Menderes Enerji A.Ş. tarafından 3220 hektarlık alanda 14 adet jeotermal sondaj kuyusu açılması projesi için ÇED süreci başlatıldı. ÇED süreci devam ederken Seferihisar’ın Orhanlı köyünde, taşeron firma olduğu iddia edilen Ken Kipaş Elektrik Üretim A.Ş tarafından sondaj çalışması başlatılması, köylülerin tepkisine neden oldu.

Şirketin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın izin vermediği bir alandan sondaj çalışmasına başladığı ve köylülerin tapulu arazilerde izinsiz yol geçirdiği öğrenildi. Duruma tepki gösteren köylüler, kendi arazilerine fidan dikerek çevresini tel örgülerle kapattılar.

jeotermale-karsi-fidan-dikerek-tarlalarini-koruyorlar-808303-1.

Köylülere hukuki destek veren avukat Cem Altıparmak, “Burada bir hukuksuzluk var. Bu hukuksuzluğun tespiti ve engellenmesi için Orhanlı köylüleri tarafından bir aydan beri ilgili idarelere yazılı başvuru yapılarak bu yasa dışı faaliyetin durdurulması talep edildi. Ancak bugüne kadar bu faaliyetin denetiminden sorumlu olanlar, engellemek için hiçbir şey yapmadılar. Orhanlı köylüleri bu hukuksuzluğa engel olmak için sahada tek başlarına mücadele ediyorlar. Acilen buna çözüm bulunmalı” dedi.

Köylülerden Tahsin Akçil ise, “Şirket tapulu arazilerimizden izinsiz yol geçirmeye çalışıyor. Biz Orhanlı köylüleri olarak burada jeotermal istemiyoruz. Niye istemediğimiz ise yaptıkları çalışmalardan bile kendini belli ediyor. Bizler doğamıza sahip çıkacağız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.