Birtanya seçimlerinde mağlubiyet yaşayan İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn'in hareketli geçmişi.

Jeremy Corbyn kimdir?

Britanya Krallığı seçimlerinde sandık çıkış anketlerine göre, Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti, 368 sandalye ile seçimi ilk sırada tamamladı. Böylece Muhafazakarlar, salt çoğunluk olan 326'yı geçerek 2 yıl aradan sonra yeniden tek başına iktidara geldi.

Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi ise 191 sandalye ile ikinci oldu. İşçi Partisi, 2017'de kazandığı 262 sandalyeden 71'ini kaybedetti.

Corbyn popülizme kaymadan sol bir vizyon çizmiş ve seçim kampanyasını kamucu vaatler üzerine kurmuştu. Sonuçların ardından Corbyn istifa edeceğini de açıkladı.

Peki Jeremy Corbyn kimdir?

İlk kez 1983’te milletvekili seçilen Corbyn İşçi Partisi’nin en soldaki isimlerden biri oldu. Corbyn, 1980’lerde Güney Afrika’daki apartheid rejimine karşı kampanyada başı çekti, Filistin Dayanışma Kampanyası’nın üyesi oldu ve bu konu üzerine birçok etkinlikte bulundu, Şili’nin solcu Devlet Başkanı Salvador Allende’ye darbe yaparak iktidarı alan diktatör Augusto Pinochet’nin yargılanması için yürütülen kampanyada da aktif rol aldı.

İrlanda’nın bağımsızlığını savunan İrlanda Cumhuriyet Ordusu’nun (IRA) siyasi kanadı olarak görülen Sinn Fein’in lideri Gerry Adams’ı 1984 yılında Londra’da ağırlaması, o dönem Corbyn’in büyük tepki almasına sebep oldu.

İşçi Partisi’nin, 1997-2010 yılları arasındaki hükümeti döneminde parti politikalarını sert biçimde eleştiren Corbyn, Irak’ın işgaline karşı çıktı. Corbyn, o dönem ülkenin başbakanı ve partisinin genel başkanı olan Tony Blair’ın Irak’ın işgali nedeniyle yargılanması gerektiğini de söyledi.

Ayrıca Türkiye’deki siyasi sorunlarla yakından ilgilenen bir isim olan Corbyn 12 Eylül Darbesi’nden sonra Amasya’da görülen Fatsa Devrimci Yol Davası’nı izlemek için Türkiye’ye gelen heyet içerisinde yer aldı. Dönemim tanıkları, heyetin tartaklandığını da anlattı. Fatsa Devrimci Yol Davası’nın Avrupa’da duyulmasını sağlayan isimlerden biri olan Corbyn, 1988 yılında ise İngiltere’yi ziyaret eden darbeci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’i protesto eylemine de katıldı. Corbyn’in katıldığı eylemde, 1985 yılında cezaevinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Fatsa’nın Devrimci Yol’cu Belediye Başkanı Fikri Sönmez için bağımsız otopsi yapılması talep edildi.

Yine 2010 yılında Türkiye’ye gelen ve KCK davasını gözlemci sıfatıyla izleyen heyet içerisinde yer alan Corbyn, Gezi Direnişi sırasında Financial Times’ta yayınlanan “Türkiye Başbakanına Açık Mektup” adlı metni de imzaladı.

2009 yılında İngiltere Parlamentosu’nda bulunan milletvekillerinin yüksek harcamalarının ortaya çıktığı skandalda Corbyn’in, parlamentonun en az harcama yapan milletvekili olduğu öğrenildi.

Corbyn bugüne kadar İngiltere parlamentosunda kadınlar ve LGBTİ bireylerin haklarına dair çok sayıda çalışmaya katıldı. Corbyn ayrıca hayvan hakları ve çevre konularında da İşçi Partisi’nin önde gelen isimlerinden biri oldu.

2015 yılında İşçi Partisi’nin liderlik yarışına son anda bazı milletvekillerinin liderlik yarışında rekabet oluşması için verdiği destek sayesinde girebilen Corbyn, parti üyelerinin yüzde 60’ının oyunu alarak genel başkan seçildi.