Salihli'nin Hacıbektaşlı Mahallesi'nde köylüler, JES’e karşı direniyor. Av. Seçil Ege, şirketin JES’i yaptığı takdirde geri dönüşü olmayan bir tahribat gerçekleşeceğini söyledi.

JES'e karşı direniş sürüyor

BERKAY SAĞOL

Manisa’nın Salihli İlçesi’nin Hacıbektaşlı Mahallesi’nde Jeotermal Elektrik Santralı (JES) kurmak isteyen SANKO Enerji’nin, 75.874 metrekare büyüklüğündeki proje alanında Jeotermal Elektrik Santrali kurmak isterken geçtiğimiz günlerde yeniden sondaj aletlerini Hacıbektaşlı’ya taşımaya başladığı öğrenildi.

Hacıbektaşlı Mahallesi sakinleri ise JES'in tarım alanlarına, köy halkına ve çocuklarına zarar vereceği gerekçesi ile karşı çıkıyorlar.

Geçtiğimiz Cuma günü gelen şirkete ait tırların 3 tanesi Hacıbektaşlı Mahallesine girdi. CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve Bekir Başevirgen'in de köylülerle beraber direnişe katılmasıyla şirket geri kalan tırlarını alana sokamadı. Şirketin JES için geri kalan 45 tırı bugün alana sokmak için tekrar getireceği öğrenildi.

“KÖYLÜLERLE DİRENECEĞİZ”

Sanko şirketinin yaptığı bu taşıma santrali kurma işleminin hukuksuz olduğunu belirten Av. Seçil Ege, “Hacıbektaşlı’da bu işlemler ilk olarak Ocak ayında başladı. Biz o zaman köylülerle beraber direndik ve şirkete geçit vermedik. Şirketinde o dönemde bu bölgeye JES yapmak için gerekli izinleri yoktu. Daha sonra şirket gidip Manisa Valiliği’nden ‘ÇED gerekli değildir’ diye rapor almış. Bizde tabi doğal olarak buna karşı dava açtık. Ancak davaya itiraz süresi 30 gün. Bu 30 günlük süre geçer geçmez şirket hemen tırlarını Hacıbektaşlı’ya getirdi. Mahkeme henüz karar vermedi. Süreç devam ederken şirketin bunu yapması son derece hukuksuz bir işlem. Şirket buraya JES’i yapsa daha sonra davayı biz kazansak, JES faaliyetlerini durdurup yıkılsa bile geri dönüşü olmayan tahribata yol açacak. Şirket yapım işlemlerine başlamadan engellemek istiyoruz. Köylülerle beraber direneceğiz” ifadelerini kullandı.

DESTEK ÇAĞRISI

Öte yandan yaşam savunucuları Turgutlu'dan, Manisa merkezden ve İzmir'den bugün Hacıbektaşlı'ya desteğe gittiler. Köylüler ise nöbet yerlerinden ayrılmayacaklarını söyleyerek, duyarlı yurttaşları, STK'ları ve Milletvekillerini Hacıbektaşlı'ya beklediklerini belirttiler.