JES karşıtı nöbet dayanışmayla sürüyor

MEHMET EMİN KURNAZ

Aydın Kızılcaköy’de halkın Jeotermal santrallarına karşı uzun süredir tuttuğu nöbete Denizli ve Uşak’tan yaşam savunucuları destek verdi.

Yol boyunca 6 kez jandarma tarafından kimlik kontrolü yapılan Denizli ve Uşaklı yaşam savunucuları, Kızılcaköy’deki nöbet çadırını ziyaret etti. Denizli Menderes Havzası İnisiyatifi, Uşak’tan ÇEDAY, Avgan Banaz Çayı Yaşatma Derneği ve Murat Dağı Koruma Platformu’nun destek ziyareti sırasında Germencik Çevre Derneği Başkanı Metin Aydın, Menderes havzasındaki kirliliğe dikkat çekti.

Menderes havzasında kanserden ölüm oranlarının Türkiye’nin iki katı olduğunu ifade eden Aydın, kanunlara aykırı ve yeterince denetlenmeden kurulan jeotermal santralların, bölge halkının hem sağlığını hem de tek ekonomik geçimi olan tarımı olumsuz etkilediğini ifade etti.

Menderes Havzası İnisiyatifi adına söz alan Emre Aktan ise “Buradaki köylülerin yaşam kaynağı ellerinden alınıyor. Çevre büyük tahribata uğruyor. Geri dönüşü mümkün olmayan bu arazilerin kirlenmesi tarım ekonomisine de çevre ve insan sağlığına da olumsuz etkiler yapıyor. Çevremizi sermayenin çıkarlarına peşkeş çektirmeyeceğiz” diye konuştu.