Aydın’ın Germencik ilçesinde Maren Maraş Elektrik Üretim adlı şirket, tarım ve orman arazisi sınırları içerisinde jeotermal kaynak arama sondaj çalışması için hareke geçti. Proje onaylanırsa Germencik’te faaliyete geçecek 18’inci JES projesi olacak

JES’ler Germecik’i ele geçirdi

Aycan KARADAĞ

Jeotermal santrallarla (JES) kuşatılan Aydın’da jeotermal kaynak arama sondaj çalışması için hareket geçildi. İl genelinde bulunan 29 JES’in 17’si Germencik ilçesinde bulunuyor.

Germencik’in Bozköy, Hıdırbeyli, Çamköy ve Kızılcagedik mahalleleri sınırları içerisinde Maren Maraş Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş. 4 adet jeotermal kaynak arama sondaj çalışması için başvuruda bulundu.

Sondaj çalışmasının yapılacağı alanda tarım arazilerinin, ormanlık alanın yanı sıra dere yatakları da bulunuyor.
Yapılması planlanan jeotermal kaynak arama sondaj noktaları Germencik ilçe merkezi’ne 5,9 kilometre, Bozköy mahallesi’ne 1 buçuk kilometre, Hıdırbeyli mahallesi’ne ise 1,2 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Sondaj çalışmalarının yapılacağı ormanlık alanda, sarı çiçekli kızılcık, kırmızı meyvalı kızılcık, keçi söğüdü, aksöğüt, macar meşesi, saçlı meşe, tüylü meşe, mazı meşesi, böğürtlen, akçakesme, sandal ağacı gibi bir çok maki türü yer alıyor.

SICAK SU PATLAMASI

Aydın Efeler'e bağlı Yılmazköy mahallesinde 1 Mayıs 2020 tarihinde sıcak su patlamasının meydana geldiği JES’te Maren Maren Maraş Elektrik Üretim Sanayi A.Ş’ye aitti.

***

İZİNSİZ ÇALIŞTIRILIYORLAR

Aydın Barosu’nun yaptığı araştırmaya göre, 2007’de çıkarılan Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu ile Aydın topraklarının yüzde 85’i JES kullanımına açıldı. Ülkede üretimde olan JES’lerin yüzde 58’i Aydın’da yer alırken 29 JES’in 26 tanesinin ‘İşyeri Açma ve Yapı Kullanımı İzni’ yok.