Ankara, Kahire’ye yönelik diplomatik temas ve jestlerini sürdürüyor. Bir süredir Avrupa ve Arap medyasında Libya’daki cihatçıların ülkeden çekilmeye başladığı konuşulurken Mısır hükümeti ise Ankara’nın hamlelerinden memnun.

Jestler Mısır’ı memnun etti

POLİTİKA SERVİSİ

Ankara sekiz yıl aradan sonra Kahire ile yeni sayfa açma çabasını sürdürüyor. Mısır’a yönelik diplomatik temas ve jestler aradaki buzların erimesini sağlarken Türkiye, Mısır’la tansiyonun yükselmesine neden olan Libya politikasından çark ediyor. Arap ve Avrupa medyasında bölgeye Suriye’den gönderilen cihatçıların geri çekildiği konuşuluyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bir süre önce Mısır’la Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanları konusunda anlaşma imzalanabileceğini duyurması dikkatleri Ankara-Kahire hattına çevirmişti. Bakan Çavuşoğlu’nun son olarak Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri’yi telefonla arayarak ramazan başlangıcını tebrik etmesi Mısır’da memnuniyet yarattı.

Yerel bir televizyon kanalına görüşmeyi değerlendiren Şükri, “Türkiye'nin son dönemdeki açıklamaları ve jestlerinin takdir edildiğini” söyledi. “Mısır, her iki tarafın da faydasına olacak bir diyalog ve çıkarlara zarar verilmeden uluslararası hukuk kurallarına uygun ilişkiler kurulmasında istekli” diyen Şükri, gerekli zemin oluştuğu zaman bunların siyasi görüşmeler şeklinde yapılmasına da önem verdiklerine işaret etti.

LİBYA POLİTİKASINDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLİYOR

Mısır’la ilişkiler normale dönerken iki ülke arasında krize neden olan sorunlar da masaya yatırılıyor. Libya’daki geçici hükümetin yanı sıra ABD, AB ve Mısır’ın, Libya’daki yabancı askerlerin çekilmesi çağrılarının ardından gelen adımların, Mısır ile ilişkilerin yeniden şekillendiği süreçte hükümetin Libya politikasında da bazı değişikliklere gittiğini gösteriyor. Öte yandan Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe dün Ankara’yı ziyaret ederek temaslarda bulundu. Dibeybe’ye aralarında 14 bakanın bulunduğu bir heyet de eşlik etti. Bugün de sürecek olan temaslar öncesi açıklama yapan Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü, “İlgili Bakanların katılımıyla düzenlenecek Konsey Toplantısı’nda, köklü tarihi bağlara sahip Türkiye-Libya ilişkileri tüm boyutlarıyla değerlendirilecek, işbirliğinin daha da geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacaktır. İkili ilişkilerin yanı sıra ayrıca, bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulması planlanmaktadır” ifadelerine yer vermişti.