JİTEM davaları kapatılıyor

BURCU CANSU
burcucansu@birgun.net

Musa Anter'in katil zanlısı JİTEM sanıklarının yargılandığı dava Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Anter Ailesi’nin avukatı Selim Okçuoğlu, davada bir arpa boyu yol alınmadığının altını çizerek, “Cizre JİTEM davasında beraat kararı verildi. Kamuoyunda bir dönemin karanlık ilişki sahipleri bu dönemin karanlık ilişki sahipleri ile anlaştı izlenimi var. Bu davaların kapatılmak istendiğine dair kaygılıyız” dedi. Duruşmada mahkeme heyeti, sanık Hamit Yıldırım'ın tutukluluk halinin devamına, sanık Savaş Gevrekçi'nin ise tutuklanma talebinin reddine karar verdi. Duruşma 21 Aralık 2015'e ertelendi.
Duruşmaya, Musa Anter’in oğlu Dicle Anter ve ailesi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, HDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve çok sayıda STK temsilcisi ve gazeteci katıldı. Tutuklu sanık Korucubaşı Hamit Yıldırım ve tutuksuz sanık Albay Savaş Gevrekçi de duruşma salonunda hazır bulundu. İlk üç sırasına çevik kuvvetin oturtulduğu duruşma salonuna izleyiciler aranarak alındı.

Yeşil’in ruhsatlı silahı yok
Mahkeme heyeti duruşmaya, davanın bir numaralı sanığı “Yeşil” kod isimli Mahmut Yıldırım olduğu iddia edilen kişinin mezarının açılması ve DNA örneklerinin alınması için yazılan müzekkereye sadece Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan cevap geldiğini bildirerek başladı. Adlı Tıp’ a gönderilen örneklere ilişkin henüz bir bilginin mahkemeye ulaşmadığı da kaydedildi. ‘Abdülkadir Aygan’ olarak bilinen ve İsveç’te yaşayan PKK itirafçısı Aziz Turan’ın ifadesinin alınması için Adalet Bakanlığı’na gönderilen yazıya da henüz cevap verilmediği ifade edildi. Elazığ Emniyet Müdürlüğü ise mahkemeye gönderdiği yazıda, Mahmut Yıldırım adına herhangi bir silah ruhsatı kaydına rastlanmadığı bilgisini verdi.