Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın "The Room Where It Happened: A White House Memoir" isimli kitabının yarın yayınlanması planlanıyor. ABD'de gündem olan kitapta Donald Trump hakkında birçok iddia var

John Bolton'ın gündem olan kitabında Trump'la ilgili hangi iddialar var?

ABD'nin eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın 577 sayfalık "The Room Where It Happened: A White House Memoir" (Olayın Gerçekleştiği Oda: Bir Beyaz Saray Hatırası) adlı kitabı yarın piyasaya çıkması planlanıyor.

John Bolton'un, Beyaz Saray'da çalıştığı döneme yönelik yazdığı kitap nedeniyle Trump yönetiminin, kitabın mevcut haliyle 23 Haziran'da piyasaya çıkmasını engellemek için Adalet Bakanlığı aracılığı ile federal mahkemeye yaptığı başvurunun reddedildiği açıklandı. Washington DC Bölge Mahkemesinde, "ulusal güvenliği tehlikeye atabilecek derecede devletin gizli bilgilerini içerdiği" gerekçesiyle yapılan itiraz reddedildi.

Washington DC Bölge Mahkemesi Savcısı Royce Lamberth, "Bolton, kitabı yayınlanmadan önce detaylı gözden geçirme aşamasını uygulamadı. Gizlilik anlaşması yükümlülüklerini ihlal ederek gizli bilgileri ifşa etti ve ulusal güvenliği tehlikeye attı" dedi.

Ancak Savcı Lamberth, salı günü yayınlanacak olan kitabın çoktan dağıtıldığını ve internette de kolayca yayılabileceğini belirtti. Savcı Lamberth, "Dünya çapında yayılan yüz binlerce kopya çoktan bu gizliliğe zarar verdi. Artık geri döndürmenin yolu yok" ifadelerini kullandı.

John Bolton'ın avukatı Charles Cooper basımın durdurulması talebinin red kararını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Ancak savcının gizliliğin ihlaline yönelik kararına ise itiraz etti.

john-bolton-in-gundem-olan-kitabi-yarin-yayinlaniyor-kitapta-trump-la-ilgili-hangi-iddialar-var-747328-1.

KİTAPTA HANGİ İDDİALARA YER ALIYOR?

Bolton'ın kitabının Trump yönetiminin tepkisine neden olan bir bölümü ülke basınına yansımıştı.

Kitapta Bolton, Trump'ın, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yaptığı görüşmede çiftçilerin ağırlıklı olduğu eyaletlerde 2020 seçimlerinde zafer kazanması için Çin'den büyük miktarda Amerikan tarım ürünleri almasını istediğini öne sürmüştü.

Ayrıca Şi'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde neden Uygur Türklerini tuttukları kampları kurduklarını anlattığı ve Trump'ın da Şi'ye "Kampları kurmaya devam etmelisiniz, bu yapılacak doğru bir şey" dediğini iddia etmişti.

Bolton, Beyaz Saray'la ilgili anılarını anlattığı kitapta ABD Başkanı Donald Trump'ın IŞİD'in Irak'a geri dönüp dönmediğini umursamadığını da yazdı.

İçeriği ABD basınına yansıyan kitaba göre Bolton, Mayıs 2019'da Trump ile yaptığı bir konuşmada ABD'nin Irak'taki askeri varlığını tartıştığını anlattı. Trump’a "ABD birliklerini neden çıkarmıyoruz? Suriye'de IŞİD'den kurtulduk" dediğini belirten Bolton, Trump’ın buna cevap olarak 'IŞİD'in Irak'a dönüp dönmediğini umursamadığını' söylediğini iddia etti.

Bolton, Trump'ın "Venezuela'nın ABD'nin bir parçası olduğunu ve ülkeyi işgal etmenin harika bir şey" olacağını söylediğini de öne sürdü.

Kitapta, Trump'ın Ukrayna'nın Rusya'nın bir parçası olduğunu düşündüğü, İngiltere'nin nükleer bir güç olduğunu bilmediği ve gazetecilere "idam edilmesi gereken pislikler" adını verdiği iddialarını içeriyor.

john-bolton-in-gundem-olan-kitabi-yarin-yayinlaniyor-kitapta-trump-la-ilgili-hangi-iddialar-var-747329-1.

TRUMP CEPHESİ KİTAP HAKKINDA NE SÖYLEDİ?

Trump, Bolton'ın bu ay sonunda yayımlanması planlanan "The Room Where It Happened: A White House Memoir" isimli kitabının basına yansıyan bölümlerinde kendisi hakkında Çin ve diğer ülkelere yönelik politikalarıyla ilgili çeşitli suçlamalarda bulunması üzerine açıklamalarda bulunmuştu.

Fox televizyonunda Sean Hannity'nin programına telefonla bağlanan Trump, Bolton'ın iddialarına cevaben, "Bugüne kadar hiçbir ABD başkanı Çin ve Rusya'ya benim davrandığım kadar sert davranmamıştır" demişti.

Trump, Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevine getirerek Bolton'a bir şans verdiğini belirterek, "Bolton, bu kitabı yazmakla kanuna karşı geldi. Bunlar üst düzeyde gizli bilgilerdi ve bunları açıkladı" diye konuşmuştu.

Bolton'ın kitabındaki iddialara ilişkin Wall Street Journal'a da konuşan Trump, Çin'e yönelik dış politikasını savunurken, Uygur konusunda Çin'i desteklediği iddialarını reddetmişti.

john-bolton-in-gundem-olan-kitabi-yarin-yayinlaniyor-kitapta-trump-la-ilgili-hangi-iddialar-var-747330-1.

Bolton'ın, kendisinin Şi'ye Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki toplama kampları için destek verdiği iddiasına, "Bu doğru değil" ifadesiyle karşı çıkan Trump, Çin'e bu konuda yaptırım uygulanması için bir yasayı da onayladığını anımsatmıştı.

Trump, "Bolton bir yalancı. Beyaz Saray'daki herkes ondan nefret ediyor. Aslında hiç çok sevilen ve saygı duyulan biri olmamıştı. Tanıdıkça hepimizin ona olan saygısı daha da azaldı. Ben şahsen onun deli olduğunu düşündüm" ifadelerini kullanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, Bolton'ın kitabında çok fazla yanlış bilgilerin bulunduğunu belirterek Bolton'ı hain olarak nitelendirmiş ve ülkeye zarar verdiğini söylemişti.

Pompeo sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, ”John Bolton bir dizi yalanları yayınlıyor. Tamamen eğilmiş yarı gerçekler ve açık yanlışlıklar yayıyor. Bolton, bazı görüşmeleri ifşa ederek, insanların güvenini ihlal ediyor. Bolton'ın ABD'ye zarar veren bir hain olması, hem üzücü hem de tehlikelidir. Dünyadaki dostlarımıza: 'Başkan Donald Trump'ın ABD'nin iyi bir güç olduğunu biliyorsunuz” ifadelerini kullanmıştı.